Bažnytiniai pastatai Naujas gyvenimas sakralinėse erdvėse

Bažnytinių pastatų naudojimo paskirties keitimas – aktuali tema ne vien Vokietijos rytuose ar kitose Europos šalyse. Visose federalinėse žemėse evangelikų ir katalikų Bažnyčiai tenka prisitaikyti prie demografinių pokyčių.

Štėderdorfo/Peinės vaikų darželis, bwp NILSSON WITT Štėderdorfo/Peinės vaikų darželis, bwp NILSSON WITT | Nuotr.: Andreaso Meichsnerio Mažėjant katalikų ir evangelikų Bažnyčios narių skaičiui tirpsta ir jos finansinės galimybės. Mažesnės tikinčiųjų bendruomenės priverstos arba iširti, arba jungtis į didesnes. Taip atsiranda nenaudojamų bažnytinių pastatų, kuriems tenka sugalvoti naują naudojimo paskirtį.

Taip atsitiko ir Peinės priemiestyje Štėderdorfe. Šio idiliško kaimo viduryje, toli nuo greitkelio, tarp senų ūkininkų namų ir daržinių šiandien galima išvysti ryškiaspalvį vaikų darželį, iškilusį vietoj bažnyčios, kuri buvo pastatyta iš surenkamų konstrukcijų 1971 m.

Štėderdorfo/Peinės vaikų darželis, bwp NILSSON WITT Štėderdorfo/Peinės vaikų darželis, bwp NILSSON WITT | Nuotr.: Andreaso Meichsnerio Virš mediena apkalto pirmojo pastato aukšto įtaisyta metalinė čiuožykla, savo forma primenanti milžinišką straublį, kuris švelniai nusileidžia tiesiai į žaidimų aikštelės smėlynę. Atrodo, tarsi čia stovėtų akmeninis Elmaras, vaikų mylimas margaspalvis drambliukas iš Davido McKee knygelės, tik nudažytas ryškiai raudona, geltona ir žalia spalvomis. Tie, kurie mano, kad šis pastatas čia visiškai netinka ir kontrastuoja su kaimyniniais statiniais, yra neteisūs, kadangi vaikų darželis dėl aukšto dvišlaičio stogo savo proporcijomis ir forma puikiai dera prie aplinkos.

Dangaus skliautas vaikams

Šios rekonstrukcijos autoriai – Celės architektų biuro „bwp NILSSON WITT“ architektai Susanne Witt ir Patrikas Nilssonas. Vietoj pamaldų salės su griežtai išdėstytomis sėdimosiomis vietomis čia atsirado laisvo išplanavimo vaikų darželis su daugybe erdvių, kurios žadina smalsumą ir teikia gyvenimo džiaugsmą ne vien vaikams. Spalvoti išsikišę kubo formos langai ir žemai įtaisytų langų juostos suteikia galimybę netgi patiems mažiausiems žvalgytis pro langus visomis kryptimis, o plačios palangės kviečia atsisėsti ir patogiai įsitaisyti.

Štėderdorfo/Peinės vaikų darželis, bwp NILSSON WITT Štėderdorfo/Peinės vaikų darželis, bwp NILSSON WITT | Nuotr.: Andreaso Meichsnerio Stengdamiesi, kur tik įmanoma, atsisakyti stačių kampų, architektai sukūrė daugybę skirtingo aukščio erdvių, kuriose gausu staigmenų ir įspūdžių. Naujai įrengus viršutinį aukštą, pastogėje atsirado išties ypatinga erdvė, tokia aukšta ir plati, kad žiūrint vaiko akimis ji atrodo beribė kaip dangaus skliautas. Iki jos galima užlipti plačiais laiptais arba pakilti neįgaliesiems pritaikytu liftu. Taip ne tik patenkama į balkonus, iš kur galima apžvelgti apačioje baltuojančią erdvę, bet ir atsiduriama prie nedidelės angos tiesiai virš čiuožyklos, vedančios į žaidimų aikštelę. Tikrai neapsakomas erdvės pojūtis.

Bendrumo simboliai

Bažnyčia – svarbus statinys žmonių tapatybei atskleisti. Kūrybinė jos erdvių galia ir ypatinga atmosfera išlieka žmonių prisiminimuose apie religines šventes ir kitus su šeima ar bendruomene susijusius įvykius. Bažnyčia – architektūrinis bendrumo simbolis. Būtent todėl vietos valdžia ir bendruomenė stengiasi, kad Dievo namai, net ir pasikeitus jų paskirčiai, būtų toliau naudojami visuomeninėms ir socialinėms reikmėms.

Sąmoningas paskirties keitimas

Etzo Chaimo bendruomenės centras ir sinagoga, Hanoveris/Leinhauzenas Etzo Chaimo bendruomenės centras ir sinagoga, Hanoveris/Leinhauzenas | Nuotr.: architektų biuro „ahrens grabenhorst architekten“ Garbinga nauja paskirtis ir subtili rekonstrukcija buvo numatyta ir 1968 m. Fritzo Eggelingo suprojektuotai Gustavo Adolfo bendruomenės bažnyčiai Hanoverio miesto Leinhauzeno (Leinhausen) rajone. Šiandien čia veikia Etzo Chaimo bendruomenės centras ir sinagoga, priklausanti 600 narių turinčiai Hanoverio liberalių žydų bendruomenei. Rekonstrukcijos ėmęsi architektai Gesche Grabenhorstas ir Rogeris Ahrensas 2010 m. už meninę darbo kokybę buvo apdovanoti Žemutinės Saksonijos architektūros premija.

Jau vien pastato išorė akivaizdžiai byloja apie pasikeitusią jo paskirtį. Dabar tai griežtų kontūrų baltas kubo formos statinys su aukštu antstatu. Priekinį fasadą dengia ornamentinis metalo ažūras, primenantis auksines Dovydo žvaigždes ir sukuriantis subtilumo įspūdį – jis ne tik puošia pagrindinį įėjimą, bet ir apsaugo už jo esančius langus. Šis elegantiškas dizaino elementas drąsiai, bet neįkyriai naudojamas ir įrengiant pastato vidų.

Tradicijos ir dabartis

200 sėdimųjų vietų turinčios sinagogos viduje erdvės proporcijos, medžiagos, šviesos ir spalvos tarsi sutirštėja, virsdamos nauja ir įdomia sakralinės erdvės interpretacija, kurioje dera šiuolaikiniai ir tradiciniai žydų kultūros elementai. Beveik kvadratinė sinagogos pamaldų salė išilgine ašimi nukreipta į Toros skrynią, kurios link veda trys laipteliai. Šviesos akcentai – audeklu uždengti ir šviesdiodžiais iš kitos pusės apšviesti stiklai – bei iš viršaus sklindantys švelnūs ir neryškūs saulės spinduliai sukuria šiai sakralinei erdvei iškilmingą, meditacinę, bet drauge ir laisvą atmosferą.

Kompleksą papildo žydų literatūros biblioteka, įsikūrusi viršutiniame aukšte virš vestibiulio, taip pat bendruomenės centras su kavine, komunikacijos salės, bendruomenės salė su scena, jaunimo centras, biuro patalpos ir atriume įrengtas vaikų darželis. Tinkuotų vidaus sienų baltumą puikiai išryškina tamsios grindys su gamtinio ir tašyto akmens bei linoleumo danga.

„Heiliggeist“ restoranas Maince „Heiliggeist“ restoranas Maince | Nuotr.: „Heiliggeist“ Buvusios bažnyčios neretai virsta ir gastronomijos kultūros ar turizmo objektais, kaip, pavyzdžiui, pertvarkyta Mainco Šv. Dvasios ligoninės bažnyčia. Dėl jos pertvarkos nebuvo jokių prieštaravimų, kadangi šis viduramžiais iškilęs statinys buvo sekuliarizuotas dar XIX amžiuje ir virto mergaičių pataisos įstaiga, o vėliau čia buvo rengiami šokių vakarai. Šiandien buvusi Šv. Dvasios bažnyčia – vienas gražiausių Mainco restoranų, išsiskiriantis nuostabia atmosfera.