Колку политички настроени треба да бидат уметниците во денешно време?

Колку политички настроени треба да бидат уметниците во денешно време?
Илустрација: © Бернд Штрукмаер

Современата уметност во Европа е општествено релевантна. Но, како таа се заштитува од политичките искористувања? За ова разговараат: Јозеф Јанг, дизајнер на звук, belit sağ, видео артист и Виа Левандовски, визуелен уметник - и Вие може да се придружите! Напишете го Вашето мислење и Вашите прашања: во полето за коментари на оваа страница или на Фејсбук и Твитер под хаштагот #portofrei. Модераторот Џералдин де Бастион ги вметнува Вашите коментари во дебатата.
 

    7. ноември 2018   |   Жералдин де Бастион


 
Жералдин де Бастион Жералдин де Бастион | © Роџер фон Хејман/ Конектив Тажна сум што морам да се согласам со последната реченица од одговорот на Белит Саг. Впрочем, идеалите за кои зборуваме се фарса, бидејќи човековите права се човекови права само ако тие се однесуваат на сите, а не само на неколкумина кои имаат вистински пасош.

Значи, останува прашањето: дали има уште една Европа надвор од оваа? Дали има слика на Европа која не е засегната и е деградирана од сегашната политика? И ако е така, каде се наоѓа оваа Европа?

„Каква меѓународна солидарност и е потребна на уметноста? "
 

makeitclear.eu се чини дека е одличен пример за обид да се повика на солидарност на меѓународно ниво преку уметнички средства и акции. Како можеме да создадеме и одржуваме мир и безбедност каде што државата и меѓународната заедница не успеваат? Што може да изгледа како нова и праведна форма на солидарност? Каков вид на меѓународна солидарност ѝ е потребна на уметноста за прашања како што се слободата, поддршката и другите форми на поддршка за таа да може да се реалзира?

Во последниве години, разни организации за граѓански права формираа и презедоа задачи за кои државата всушност е одговорна и на тој начин ги спасија луѓето од Медитеранот. Во моето истражување сум налетал на иницијативи како Glasgow Buzzcut и FromMe2You; проекти за уметници за уметници каде што се разменуваат информации и изградени мрежи за да ги поддржат.

Дали постојат и слични форми на уметничка солидарност? И како можеме да ја промовираме таквата размена низ јазичните бариери и различни изрази што треба да ги понудиме, како што вели Џозеф Јанг, визија за иднината која дава надеж?

31. октомври 2018   |   Белит Саг


Белит Саг Белит Саг | © Белит Саг Верувам дека уметничката активност треба да создаде простори кои даваат чувство на сигурност во која луѓето можат да се сретнат и да застанат за момент. Многу луѓе се изложени на закани, особено во денешно време.

Треба да се запрашаме кои тешки задачи може да ги исполни уметноста. И кои простори и области на искуство - кои моментално се итно потребни - може да ги создадат. Уметноста е способна да најде ниши и дупки, бидејќи не е предмет на никакви прописи. Често има само еден мал гест што ја прави уметноста политичка. 

„Сакам создавањето на уметност да направи нешто поголемо."

Во времето во кое живееме треба да го правиме она што најдобро го правиме. Сакам создавањето уметност да направи нешто поголемо. Сакам уметноста да се движи во позадина, не да биде сензационално во центарот на вниманието, туку едноставно да мисли заедно со светот, наместо да биде предмет. Во моментов, уметноста треба да ја игра улогата на заговорник.
 
Фактот дека Европската унија е во опасност и дека се заканува влошување на севкупната ситуација, не смее да дозволи да заборавиме она за што всушност се залага ЕУ, што и кого вклучува и исклучува, кого брани, а кој не е достоен да го брани. Пред сè, секогаш треба да имаме на ум што се случува на границите на ЕУ. Таму, токму во име на заштитата на границите на ЕУ, се случува едно од најголемите масовни изумирања - и не само благодарение на политиките на екстремно-десничарски ориентираните лица. За некои делови од светот, ЕУ никогаш не била симбол на човековите права и мирот.

Од друга страна, борбата против ултра-десничарски ориентираните лица започна одамна. Лица со имигрантско потекло, сиромашни, етнички и верски малцинства, ЛГБТ заедницата и жените низ целиот свет преживуваат во нивните секојдневни животи омраза и прогонување. Поради тоа, демонстрацијата на човековите права во рамките на Европската унија и нејзините граници е од огромна важност. Особено постои опасност дека ние проектираме херојски имиџ на ЕУ, а со тоа, веќе не го гледаме насилство кое произлегува од ЕУ.

30. октомври 2018   |   Виа Левандовски

Via Lewandowsky © Rainer Gollmer

Несомнено, уметникот може и треба да носи дел од одговорноста за социјалните прашања, но колкав ангажман може некој уметник да си дозволи без да ја загрози неговата слобода и кредибилитет? Инструментализацијата на уметноста за политички цели во текот на минатиот век понекогаш ги прикажуваше уметниците и уметничките дела во лошо светло.

Истовремено, изјавите на државата сè уште се најсилните политички изјави на културата на едно општество. Оваа контрадикција може да се види во четири слики на Герхард Рихтер Биркенау, кои денес во Рајхстагот се закачени спроти неговите монохроматски колоритни плочи во боите на германското федерално знаме. За неговиот циклус Биркенау Рихтер направи сликарски репродукции на фотографии, кои еден затвореник тајно ги направил под посебна наредба во Аушвиц. Рихтер потоа ја покрил со апстрактно сликарство, типично за него.

„Ликовната уметност ќе продолжи да ја придружува и да ја набљудува поларизацијата на општеството како засолниште и лабораторија."

Политичката ефективност на оваа работа сега парадоксално зависи од важноста на личноста на уметникот и неговата пазарна вредност. Повеќе не е можно да се разговара за причините и разумноста на таквата политичка изјава. Многу уметници имаат проблем со тоа. Тие делуваат на амбивалентната бина помеѓу безбројните можности за различни уметнички концепти. И така, тие се во дилема дека уметноста се поларизира, се наоѓа меѓу политичкиот активизам и пазарно-ориентираниот канон "L'art pour l'art" или се смета за фатално морално старателство.

Сепак, визуелните уметности ќе продолжат да ја придружуваат и да ја набљудуваат поларизацијата на општеството како засолниште и лабораторија, како инструмент и модел, ако бидат оставени на раат.

29. октомври 2018   |   Јозеф Јанг

Јосеф Јанг Јосеф Јанг | © Јосеф Јанг

Уметниците отсекогаш биле вклучени во општеството на многу различни начини, не само како активни граѓани во нивната непосредна околина. За мене, прашањето не е дали уметниците треба да бидат политички вклучени, туку на кој начин?

Неодамна, критичарот на мојата емисија „Направи го футуризмот повторно голем“ во колекцијата Есторик во Лондон го опиша мојот одговор на „апсурдите на капитализмот“ како „разочарувачки“ бидејќи „ протестите сами по себе сега се во добра форма на еден уметнички проект“.
 

„Мораме да одиме чекор понатаму и да понудиме визија за иднината која дава надеж."

Негативна критика или не, сакам да ја сменам оваа изјава и тврдам дека ова само докажува колку вешто уметниците веќе го присвоиле јазикот и естетиката на политички протест. Сега треба да одиме чекор подалеку и да понудиме визија за иднината која дава надеж.
 
За ова се потребни две работи: сочувство и идеологија. Сочувство за да се спречи омразата на популистичката реторика и идеологија за да се дадат одговори на најважните прашања на нашето време. Сега гледаме дека фашизмот повторно се појавува во Европа, и тоа не е доволно за уметниците едноставно да гледаат критично на состојбата на статус кво.

Ми се допаѓа работата на уметничката група Keep it Complex во овој контекст. Таа жестоко се спротивставува на тенденцијата за поедноставување на комплицираните работи, како што движењето на старо-десничарското движење сака да го направи. Според мое мислење, секој уметник е обврзан да ги „направи сложени“ актуелните теми на времето за да им помогне на луѓето да ги разберат основните причини кои ги наметнуваат најважните прашања на нашето време.
  
18. октомври 2018   |   Жералдин де Бастион

Жералдин де Бастион Жералдин де Бастион | © Роџер фон Хејман/ Конектив
Нашите демократии и концептот на Европската унија се под притисок. Меѓутоа, растечките популистички, националистички и авторитарни струи, исто така, придонесуваат за нова солидарност меѓу застапниците на европските идеи и застапниците на човековите права и мирот.
 
Минатиот викенд во Берлин, на пример, оваа нова солидарност беше забележана во Demonstration #unteilbar, во која речиси 250.000 луѓе излегоа на улиците за солидарност, право на азил, демократија и човекови права.
 
 

„Очекувањата на уметноста да се биде политички настроен се чини дека се посилни денес отколку кога било досега."

Уметничките интервенции, како што се сивите фигури на протестот на Г-20 во Хамбург во летото 2017 година, играат важна улога во ваквите општествени движења. За односот помеѓу политиката и уметноста се дискутирало и уште многу ќе се дискутира. Но, оваа дебата никогаш не може да се заврши, туку треба постојано да се продолжува и да се рефлектира. Очекувањата на уметноста да се биде политички настроен се чини дека се посилни денес отколку кога било досега.
 
„Ако уметноста не прави политика, кој друг?“ Кураторот на Documenta-14, Дитер Роелстрате, ги прашал неговите студенти по уметност во летото 2017 година. Во денешна Европа: Колку политички настроена може и треба да биде уметноста? Како може уметноста да помогне да се излезе од зголемената поларизација во нашето општество?


ДЕБАТИРААТБелит Саг © Белит Саг Белит Саг, видео артист и визуелен уметник, живее во Амстердам. Студирала математика во Анкара и аудиовизуелна уметност во Амстердам. belit sağ беше член на турска видео активистичка група и коиницијатор на bak.ma, аудиовизуелна он-лајн архива за социјални движења во Турција. Нејзината работа веќе е прикажана на Documenta14 и на меѓународни филмски фестивали.


Јозеф Јанг © Јозеф Јанг
Јозеф Јанг е дизајнер за уметник од Велика Британија. Тој е основач на кампањата на Твитер @artsforeu, која се залага за зачувување на Британија во ЕУ. Делата на Џозеф Јанг се прикажани во Тејт Модерн и Музејот на уметност во Сеул. Јанг работи со звучни инсталации и перформанси во галерии и јавни простори.Виа Левандовски © Рајнер Голмер

Виа Левандовски, роден во Дрезден, е визуелен уметник. Тој работи со менување на медиумите и е најпознат по неговата скулпторско-монтажа и неговите изложни сценографии со архитектонски влијанија. Неговите дела во јавниот простор и неговите остварувања не само што имаат политички аспект, туку намерно ги надминуваат различните нивоа на разбирање.Жералдин де Бастион © Роџер фон Хејман/ Конектив
Жералдин де Бастион ги советува јавните институции, невладините организации и компаниите за користење на дигиталните технологии како политички научник. Мрежата активисти и блогери ширум светот ја ценат нејзината експертиза. Таа е член на Digitale Gesellschaft e.V., кое работи за фундаментални права и заштита на потрошувачите во дигиталниот простор. Секоја година таа е баран куратор и модератор на меѓународната мрежна конференција re:publica.