ИНТЕРВЈУ СО САШA ЛОБЕ „Графичкиот дизајн искусува нова слобода“

Графичкиот дизајнер Саша Лобе се грижи за познати брендови и куќи на културата како Адидас или Баухаус. Во интервјуто тој опишува како се смени дизајнот на комуникацијата - и кои проекти тој ги смета за особено возбудливи.

Од Роми Кениг

Г-дине Лобе, работите како графички дизајнер повеќе од две децении, сте соработувале со Вашето студио за дизајн на комуникации со големи брендови како што се Дајмлер, Адидас и Хуго Бос и сте спровеле проекти за реномирани уметнички куќи и музеи. Како, според Вас, се промени графичкиот дизајн во последниве години?
 

Графичкиот дизајн функционира во денешно време без ограничувања. Од една страна, средствата за производство се сменија: многу работи за кои на графичкиот дизајнер порано му била потребна високо професионална технологија или обучен експерт, како што е типограф, може да ги направи денес самостојно. Интуитивните програми му овозможуваат да сече филмски клипови, да вградува музика и да дизајнира сопствени фонтови. Графичкиот дизајн е неверојатно разновиден денес. Можете да видите многу минимализам, црно-бело, особено во типографијата. Од друга страна, исто така, работи многу визуелно, постојат богати и шарени колажи. Тоа е на некој начин како и во модата: големите модели и струи се растворени, индивидуализмот го поставува тонот.

„Графичкиот дизајн искусува нова слобода“ Графичкиот дизајнер Саша Лобе работи со студиото Штутгарт L2M3 за меѓународни брендови и културни куќи, од неодамна е и партнер во лондонскиот дизајн студио Pentagram. Тој е професор по типографија на Универзитетот за применети науки во Офенбах. | © Саша Лобе Имате работено на задачи за многу различни клиенти и меѓународни институции. Кој проект претставуваше најлогем предизвик за Вас?

Особено возбудлива беше - и се уште е - нашата работа за Архивата Баухаус во Берлин. Тука, од 2014 година развиваме нов визуелен идентитет, односно нов изглед. Проект кој лесно можеше да ги запали вашите прсти.

Зошто?

Бидејќи Баухаус е апсолутен мит. И како што е случај со митовите: Секој има мислење за тоа и сите веруваат дека знаат како да го направат тоа подобро. Голем предизвик беше за нас да размислиме: како да ја резимирам сликата на Баухаус и да ја предадам без да стане историски? Па како да го пренесам она што Баухаус го застапува, со идеи за дизајн од 1919 до 2018 година?

Како го направивте тоа?

Со прецизно анализирање, деконструкција и реконструкција на типографија и графички дизајн на Баухаус. На пример: Зедовме фонт од графичкиот дизајнер на Баухаус, Херберт Бајер, како почетна точка и го направивте пофункционален. Потоа ги проучувавме принципите на дизајнирање на други форми на пишување дизајнирани на Баухаус. Ги преработивме и ги прилагодиме како т.н. „алтернативни хиероглифи" - и додадовме кон овој фонт повеќе од 500. Ова ни овозможи да развиеме графички јазик кој е јасно признаен како Баухаус - но во современа форма.

 • Постер на Баухаус во Центарот Помпиду во Париз © Саша Лобе
  Постер на Баухаус во Центарот Помпиду во Париз
 • • Постер од колекцијата Баухаус Берлин © Саша Лобе
  • Постер од колекцијата Баухаус Берлин
 • Plakat der Bauhaus-Sammlung Berlin © Саша Лобе
  Постер од колекцијата Баухаус Берлин
 • Постер од колекцијата Баухаус Берлин © Саша Лобе
  Постер од колекцијата Баухаус Берлин
 • • Постер од колекцијата Баухаус Берлин © Саша Лобе
  • Постер од колекцијата Баухаус Берлин

Баухаус е многу германски концепт на дизајн. Што се случува со графичкиот дизајн во другите земји?

Возбудливо е да се погледне во Азија: во последниве години во Јужна Кореја е многу раздвижено. Постојат силни референци за таканаречениот швајцарски стил - стил кој беше одличен во 1950-тите и 1960-тите години. Во тоа време, изгледот и логиката беа строги, мрежно ориентиран, редот и функционалноста доминираа во дизајнот. Корејците го земаат овој дизајн како основа и инспирација, спојувајќи го со нивниот азиски оптимизам и „сé оди“. Ова создава возбудлива мешавина на стилови, што пак има влијание врз европскиот дизајн.

Дали има нови стилови кои се појавуваат во европските земји, можеби во Италија, каде што сте гостувале оваа година на фестивалот Графички денови во Торино?
 
Не, не постојат тенденции на локално определување. Дури би рекол: Не постои ниту посебен европски стил. Впрочем, она што е дизајнирано во САД е слично на она во Европа. Границите се распаднаа во последните децении.
 
Дали има проект што би сакале да го спроведете - вид на работа од соништата?
 

Би сакал да ја освежам Нобеловата награда, да и дадам успешен и внимателен целокупен изглед. Тоа може да биде предизвикувачки проект. Но, не сакам да сонувам за тоа, бидејќи ние во моментов правиме нешто навистина возбудливо за Националната библиотека во Луксембург. Тука замислуваме и дизајнираме систем за ориентација и натписи за новата зграда на библиотеката, голема задача. Гледам на овој начин: Највозбудливиот проект е секогаш следниот.