Берлинско биенале 2018 We Don’t Need Another Hero

Видео инсталацијата на Марио Пфајфер „повторно“ е за еден инцидент во Саксонија, каде што селаните наводно врзале бегалец на дрво.
Видео инсталацијата на Марио Пфајфер „повторно“ е за еден инцидент во Саксонија, каде што селаните наводно врзале бегалец на дрво. | Фотографија (дел): ©picture alliance/Carsten Koall/dpa-Zentralbild/dpa

Уметничкиот свет имаше големи очекувања за 10. Берлинско биенале за современа уметност; прво на кое куратор ќе биде една африканка. Но, изложбата не обезбеди поедноставен и линеарен приказ на колонијалната ера.

Насловот на Берлинското биенале 2018 беше инспирирано од филмската песна на Тина Тарнер за Лудиот Макс 3: Не ни треба друг херој се чинеше дека особено се вклопува оваа година. Изложбата на современа уметност, која се одржува на две години, отсекогаш обработувала политички и социјални прашања. Затоа повеќето критичари очекуваа од првиот куратор Берлиналето од африканско потекло јасна порака за колонијализмот, уметничко толкување на многуте приказни за колонизација. Но, Габи Нгобо и нејзиниот тим, составен од Номадума Роса Масилела, Серубири Мозес, Тиаго де Паула Соуза и Ивет Мутумба - сите црнци, не се одлучија за поедноставен приод кон историјата.
 
Две главни теми беа на изложбата анализирани на комплексен начин: експропријација, насилство и смрт во неоколонијалните режими, од една страна, и антиколонијални конфликти на денешницата, од друга страна. Многу од делата на 46-те меѓународни уметници се ослободуваа преку сечење, кршење, ефекти на преместување и дистанцирање од линеарниот начин на раскажување. За да му се спротивстави на линеарната логика на западните концепти на времето и историјата, Биеналето користело неколку нивоа на време. Станува збор за откривање приказни и создавање простори во кои историјата може да се препишува и лекувањето е можно.
 
УМЕТНОСТА КАКО ПРОСТОР ЗА ПРОТЕСТ

Филмот Будењето на Мили (2018) од уметникот и активист Наташа А. Кели отсликува осум германско-африканските уметници и активисти кои ги раскажуваат нивните лични приказни за борба против расизмот, исклучување и структурната неправда во рамките на и надвор од уметничка средина во Германија. Една од жените Наду, раскажува за непријатноста што таа ја почувствувала кога пристигнала во Германија како млада жена со различна боја на кожата и веќе не се чувствувала како човечко суштество. Друг активист, Масехо, чита од нејзиниот ироничен водич за црнците кои патуваат во Германија. Доколку сакаат да заштедат време, таа им советува едноставно да им кажат на Германците дека тие се од САД или од Африка - различниот одговор ќе придонесе само нивниот поглед на светот да пропадне. Активист Мацире од Бремен известува за нејзиното „будење“, кога сфатила дека нејзиниот филм бил искористен за да се легитимира една изложба, за која понудила несветла перспектива. Слични ситуации и се познати, исто така, и на уметникот Кели, која е родена во Англија, а има корени од Јамајка. Сепак, филмот, исто така, покажува како овие жени пронашле начини во нивните заедници и во својата уметничка работа за надминување на нивните непријатности и да се борат за социјална правда.Кубанскиот уметник Белкис Ајон создава иконографии во нејзините дела кои цртаат паралели помеѓу сопствениот живот и оние на Сикан, женска фигура од афро-кубанскиот митолог Абакуа. Кубанскиот уметник Белкис Ајон создава иконографии во нејзините дела кои цртаат паралели помеѓу сопствениот живот и оние на Сикан, женска фигура од афро-кубанскиот митолог Абакуа. | Фото: ©picture alliance/Carsten Koall/dpa-Zentralbild/dpa
Во делото Седење на главата на човекот (2018), кореографот и писателката Оквуи Окпоквасили раскажува со нејзиниот партнер Питер Борн и со повеќе други актери, кои живеат во Берлин, за мирни традиционални тактики на протест на источно-нигериските жени. Таканареченото „седење на главата на човекот" е колективно да се срушат местата на моќ. Жените пеат и танцуваат во предниот дел на куќата или канцеларија на одредена личност со цел јавно да ја посрамотат. На овој начин, социјално потиснатите жени може да се „борат, да дадат простор на нивниот гнев и да поттикнат промени“, како што уметникот објаснува. Инспирирана од ова, нејзината игра започнува пред една соба со полу-транспарентни, меки пластични ѕидови. Таму гледачите водат интимни разговори, поттикнати од прашања како што се: „Што е она што никогаш не сте се осмелиле да го кажете и зошто?“ Додека изведувачот и публиката полека влегуваат во собата, одекнуваат делови од овие разговори - во форма на движења, гестови и вокализации, кои стануваат нова песна. Преминот од интимен разговор во колективното движење е импресивен и ја уништува било која спротивност помеѓу поединецот и на заедницата.
 
КОМПЛЕКСНОСТ НАМЕСТО ДРУГИ ХЕРОИ

Идејата дека прекините кои носат промени секогаш ја фасцинираа Лубаина Химид. За Берлинското Биенале таа продуцираше серија од девет фигуративни слики, кои таа ги нарекуваше Во ноќта со полна месечина (2018). Во стилот на „Кангас“ - ткаенините во кои се облекуваат во источноафрикански жени - сликите ги отсликуваат органите како што се мозокот, градите, белите дробови или раката. Химид додава зборови од поети како Одри Лорд, Есекс Хемфил и Мауд Султер, кои се вкрстуваат со претходната визуелна приказна, создавајќи простор за други приказни.
Инсталацијата на Миниа Биабиани „Толи толи“ ги карактеризира гласовите на постарите луѓе кои пеат традиционална детска песна од Карипскиот остров Гвадалупе. Денешните деца на Гвадалупе повеќе не ја знаат оваа песна. Фото: © picture alliance/Carsten Koall/dpa-Zentralbild/dpa На десеттото Берлинско биенале за современа уметност имаше многу од овие моменти на прекини, поместување, дистанцирање и самонабљудување, кои отвораат простор за различни приказни. Го покрена прашањето за тоа како уметноста може да стане простор кој ја овозможува на непослушноста како колективна форма на опстанок. Изложбата не им понуди на публиката никакви „други херои“ со универзални одговори, туку покажа колку се комплексни и контрадикторни прашања за поларизација, како што се расизмот, колонијализмот и миграцијата.