ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА РОБОТОТ НАЛИК НА ЧОВЕК СТОИ ПРЕД ПОРТИТЕ

РОБОТОТ НАЛИК НА ЧОВЕК СТОИ ПРЕД ПОРТИТЕ
Роботите налик на луѓе ќе личат во иднина сè повеќе и повеќе. До тогаш сепак има уште малку време. | Фотографија (дел): © picture alliance/Westend61

Меѓународните истражувачки мрежи работат на роботи кои не само што личат на луѓето во нивниот интелект, туку и се движат и се однесуваат така. Но, сепак има време додека вештачката интелигенција го достигне нашето ниво.

Од Јоханес Целер

Проектот за човечки мозоци (ПЧМ) беше лансиран во 2013 година од страна на Европската унија, со амбициозна цел: во следните десет години тие сакаа да развијат Вештачка интелигенција (ВИ), која ќе овозможи компјутерска моќ од Exa-FLOPS. Exa-FLOPS е еквивалентна на моќта за пресметка од 10 до 18 броја во секунда, односно број поголем од бројот на ѕвезди на Млечниот Пат и галаксијата Андромеда, додадени заедно (FLOPS: Операции со пловечки точки во секунда) Exa-трилијарда, еден со 18 нули или 10 на 18). Секое човечко суштество носи компактна верзија на таков компјутер од раѓање - мозокот. Значи, во рок од десет години, ПЧМ сака да го стори тоа со ВИ, нешто за што биле потребни милијарди години еволуција.
 
ЗГОЛЕМЕНА ЕФИКАСНОСТ ПРЕКУ СОРАБОТКА

На почетокот на овој голем проект кој вклучуваше повеќе од сто истражувачки институции и компании, се воспостави меѓународна истражувачка мрежа. Невролозите, компјутерските научници и други специјалисти од различни дисциплини денес разменуваат мислења. Заедно, тие го истражуваат човечкиот мозок подетално од кога било досега - од молекуларно ниво до соединенија кои овозможуваат сложени когнитивни процеси. Бидејќи ова истражување, исто така, ги допира етичките прашања, филозофите се исто така вклучени.
За таквата соработка да функционира без проблеми, мора да се подобри размената на знаење во рамките на заедницата. Досега не се поставени меѓународни стандарди за невролошки истражувања, а резултатите се структурирани поинаку од организација до организација. Ова го отежнува разбирањето на сегашната состојба на истражување во единствен модел. Ова треба да се промени со ПЧМ: Новото знаење генерирано од проектот ќе им овозможи на истражувачите од целиот свет да пристапуваат и да го користат за свои проекти. За таа цел, проектот има намера да изгради меѓународна платформа која подготвува невронаучни податоци за сите на единствен начин. Резултатите, исто така, може да се користат, на пример, за медицински истражувања.
 
ЕДНА ВИ (ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА) ЗА ПРУЖАЊЕ РАКА

Додека ПЧМ во Женева ја следи структурата на мозокот, истражувачите во Минхен работат на робот кој би требало да го имитира човечкото тело со сета негова префинетост. Овој робот по име Робоист може да се каже дека е лицето, рацете, нозете, глуждовите, колкот и очите на ПЧМ.

Приказната за Робоист започна во 2013 година на Универзитетот во Цирих, каде што се собраа компјутерски научници, инженери и мехатроничари за да развијат робот кој на никаков начин не е инфериорен во однос на луѓето - технички гледано. На пример, научниците од Универзитетот во Мелбурн, со нивното знаење за контрола на мускулите, направиле одлучувачки придонес кон софтверот кој ги контролира моторните вештини на Робоист. За возврат, тие се опремени од тимот на Робоист со високо квалитетен хардвер за сопствените проекти. 

Роботот Робоист веќе може да послужи за возење велосипед и грамофон. Во 2020 година тој треба дури и да може да направи медицински дијагнози. Роботот Робоист веќе може да послужи за возење велосипед и грамофон. Во 2020 година тој треба дури и да може да направи медицински дијагнози. | Фотографија: © Roboy 2.0 – roboy.org

Во меѓувреме, роботот се преселил на
Техничкиот универзитет во Минхен. Секој семестар, нов тим на студенти од различни дисциплини го учат Робоист нешто ново. На пример, го учат да разговара или да свири ксилофон со две лица истовремено. Сите наоди се достапни на роботска платформа на Интернет. Од механиката на нозете до дијаграмот за поврзување што ги покажува очите на Робоист: Целосната анатомија на робот е објаснета на порталот за софтвер со отворен код и е достапна за преземање, така што секој лаик, истражувач или технолог може да го преземе и развие техничкото знаење.
И малиот робот учи брзо: Робоист веќе може да вози велосипед и да работи со грамофон. Во иднина, го чека кариера како келнер и столар, професии кои бараат исклучителна моторичка разновидност.

СЛИЧЕН НА ЧОВЕКОТ КАКО НИЕДНА МАШИНА ПРЕТХОДНО

 И 2023? До тогаш, ПЧМ сака да ја постигне својата цел и да развие компјутер кој во ништо не е инфериорен во однос на човечкиот мозок. Дотогаш, сé уште постојат некои пречки кои треба да се надминат. На пример, на компјутерската моќ на Exa-FLOPS ѝ се потребни уште некои технички чекори. Со цел да се симулираат капацитетот и брзината на складирање на човечкиот мозок барем само делумно, потребно е огромна количина на енергија. Ова бара развој на работата во областа на енергетски ефикасни компјутерска моќ која во крајна линија може да изврши револуција и во класичната индустрија.
 
Доколку се надминат овие пречки, иднината на Робоист ќе биде импресивна: поврзан со „мозокот“Exa-FLOPS на ПЧМ тој во неговите способности ќе личи на човек, како ниедна машина претходно. Тоа, природно го покренува основните етички прашања: затоа комитетот за етика отсекогаш бил близок партнер на проектот – со цел средбата со Робоист да не се смета како закана, за тоа се грижи неговиот шармантен поглед и мотото на роботот: „да биде пријателски настроен“.