Брз пристап:

Оди директно на содржината (Alt 1) Оди директно до главната навигација (Alt 2)
Goethe-Institut Spracharbeit© Sonja Tobias

Бесплатно советување за учење и за полагање испити по германски јазик како и за вашиот пат кон Германија

Добра подготовка за животот и работата во Германија, покрај јазикот, опфаќа и подготовка за новата околина. Без разлика на тоа како, каде или со кого учите германски јазик, Гете-институт ви ги нуди следниве бесплатни содржини:

- советување за учење германски јазик и за подготовка за испит, како и
- советување за Вашиот живот во Германија

Прочитајте повеќе за актуелните проекти на Гете-институт во светот за советување за учење на германски јазик, како и за подготовка за живот во Германија:

„Sprachvermittlung trifft Migrationsberatung“

 

4 личности, мајка, татко и 2 деца на аеродром © Goethe-Institut/Dimitar Petrovski

Германија - Мојот патоказ

На порталот „Германија - Мојот патоказ“ се споделуваат информации за секојдневниот и работниот живот во Германија. Мигрантите како квалификувани работници, нивните сопружници и семејства од Албанија, Косово и Северна Македонија добиваат информации на албански и македонски јазик. Овие информации придонесуваат кон олеснувањето на процесот на интеграција во Германија.

Доколку некој од странство би сакал да ѝ се придружи на својата сопруга или на својот сопруг во Германија, мора да докаже дека поседува основни јазични познавања. Само тогаш тој/таа добива дозвола за престој во Германија.

Основното јазично познавање може да го докажете со испитот Goethe-Zertifikat A1 – Start Deutsch 1. Кај нас може да добиете одговор на најчесто поставуваните прашања во врска со испитот, како и за процесот на приклучување кон брачниот другар. Освен тоа, ја имате и можноста да видите како би изгледал испитот. Со задоволство ќе ви дадеме совети како да се подготвите и на што да обрнете внимание.

Доколку имате прашања во врска со визата, посетете ја веб-страницата: Deutschen Botschaft in Skopje.

Тука може да најдете одговор на наjчесто поставуваните прашања во врска со животот и работата во Германија:
Mein Weg nach Deutschland

 
Доколку поради работа сакате да се преселите во Германија, по правило, мора да покажете дека имате одредено јазично познавање. Тоа ниво најчесто зависи од самиот работодавец во Германија, а понекогаш и од самата област. Во повеќето случаи потребно е познавање на нивото Б2.
 
Со задоволство ќе ве советуваме доколку имате прашања или недоразбирања околу испитот, а Ви стоиме на располагање и со многубројни совети за учење на германскиот јазик.

Би сакале да работите во Германија и се прашувате како се признаваат странските дипломи? Овој инфографик ќе ви помогне да ја разберете постапката.

На оваа веб-страница може да се информирате за првите чекори:
Mein Weg nach Deutschland

Би сакале да работите во Германија, но не знаете какви се вашите шанси за работа?

Оваа веб-страница може да ви помогне:
Make it in Germany

Имате прашања во врска со визата? Посетете ја веб-страницата на Германската амбасада во Скопје: Deutschen Botschaft in Skopje.

Тука може да ги прочитате и најчесто поставуваните прашања и соодветните одговори во врска со животот и работата во Германија:
Mein Weg nach Deutschland

Сакате да вежбате деловен германски јазик? Посетете ја оваа веб-страница:
Deutsch am Arbeitsplatz
Советување можете да добиете лично во нашите простории, по телефон или по мејл.

Сакате да учите и да вежбате германски јазик бесплатно? Посетете ја оваа веб-страница:
Deutsch für dich 

Со помош на Вашиот смартфон можете да учите и вежбате германски;

Инсталирајте ги бесплатните апликации на Гете-институт (Google Play Store и App Store).
Секогаш кога ви е потребна помош кај нас можете бесплатно да се советувате. Оваа понуда е секогаш и насекаде во Германија бесплатна! 
 
На следниве веб-страници можете да најдете детални информации за центрите за советување:

Mein Weg nach Deutschland

Адресите на центрите за советување во близина на вашето место на престојување можете да ги најдете овде:
Mein Weg nach Deutschland 

Онлајн-советување можете да добиете и на оваа веб-страница:
Jugendmigrationsdienst

Детални информации за тоа како можете да го користете овој бесплатен сервис можете да најдете овде:
Mein Weg nach Deutschland
 
Mein Deutschlandheft
- Bид материјал: брошура на тема живеење и работење во Германија
- Tеми: првите чекори во Германија, вработување, финансии, фамилијарен живот, слободно време, наоѓање помош и др.
- Ниво: од А2

ERWEITERUNG ZU MEIN DEUTSCHLANDHEFT 

Erweiterung zu Mein Deutschlandheft
- Вид материјал: работни листови на тема живеење и работење во Германија
- Теми: првите чекори во Германија, вработување, финансии, фамилијарен живот, слободно време, барање помош итн.
- Ниво: од А2

Мојот курс за Германија

Дали сакате да се подготвите уште во вашата земја за почетниот период во Германија? Тогаш бесплатниот курс за Германија е токму она што Ви е потребно! Тука ќе најдете општи информации како и корисни зборови и вежби за вашиот секојдневен и работен живот во Германија.
 Термини за советување:
Секој вторник, среда и четврток од 14:00 до 15:00 часот. 
 

Ги нудиме следниве информации:
 
- општи информации за секојдневниот и работниот ден во Германија,
- општи информации за испити, пробни тестови и други можности за подготовка,
- индивидуално советување преку телефон или кај нас, во Гете-институт,
- препорака за вежбање и самостојно учење (книги, бесплатни апликации за мобилен телефон, на интернет и сл.).

Искористете ја нашата бесплатна понуда и пријавете се ТУКА!
 


Контакт и партнер

Контакт:

Гете-институт
Бул.8 Септември 18-1/15
1000 Скопје
Tel.: +389 2 3121 604
info-skopje@goethe.de

AMIF Logos