Изложба на постери
Изложба на постери „Митови за Берлин“

СО ТАКСИ НИЗ ГРАДСКАТА ИСТОРИЈА НА БЕРЛИН


Изложбата прикажува седум илустрирани новели од томот „Митови за Берлин“ од наградуваниот цртач на стрипови Рајнхард Клајст. За „Боксерот“, биографија на еден еврејски боксер, тој меѓу другото беше одликуван и со Наградата за литература за млади.

Berliner Mythen Plakatausstellung Berliner Mythen Plakatausstellung
Митовите за Берлин се базираат на збирката народни приказни од четири века, која се поврзува со топологијата на метрополата. Идејата за книгата потекнува од лекторот Михаел Гроеневалд и од Луц Гелнер, уредник при Берлинскиот градски магазин Zitty (Цити). Рајнхард Клајст го измислил рамковното дејство: такси-возачот Оцан ги вози своите гости низ Берлин и притоа им ги раскажува митовите за местата на кои тие заедно се упатуваат, а ги слуша и нивните лични приказни. Така тој прераснува во еден посебен градски возач.
Во периодот од 2013 до 2015 година Митовите за Берлин се објавуваат како серијал во Берлинскиот градски магазин Zitty (Цити).
 
ЛОКАЦИИТЕ НА МИТОВИТЕ ЗА БЕРЛИН
1.       ЕРВИН ОДИ НА УЧИЛИШТЕ
2.       КОЛИБАТА НА ЧИЧО ТОМ
3.       КРВАВАTA ЧИСТКА
4.       ЕЛЕКТРОКОЛЕ
5.       ЧИЧКО НИШАЈКРИЛА
6.       БЕГСТВОТО
7.       НАВЕЗЕНАТА ПЕРНИЦА
 
Обем на изложбата: 36 постери
 
Наставен материјал:

Rallye für den Ausstellungsbesuch       Hinweise für Lehrende