Брз пристап:

Оди директно на содржината (Alt 1) Оди директно до главната навигација (Alt 2)
Claim Goethe Institut Claim Goethe Institut

Северна Македонија

конкурси и манифестации

Да се активираат учениците и ученичките е една од најважните, а некогаш и најтешка задача на секоја наставничка, односно наставник. Затоа Гете-институт Северна Македонија состави низа понуди на културни настани и натпревари, кои треба да Ви помогнат да ги мотивирате Вашите ученици и ученички за да учењето германски јазик им биде забавно и да им предизвикува задоволство.

IDO 2024 Goethe-Institut

Меѓународна олимпијада по германски јазик 2024 (ИДО)

ИДО е култ. Позната како најголема меѓународна прослава на гермаснкиот јазик, ИДО во 2024 година доаѓа во Гетинген! Таму, младите не само што ќе се натпреваруваат за тутулата за најдобар ученик по германски јазик, туку и ќе тргнат на прошетка со која ќе го откријат зелениот град на науката. Околу 50 земји ширум светот во моментов се подготвуваат со државни прелиминарни натпревари за големото финале на ИДО.

Стипендија Берлин 2024

Во 2024 г., Гете-институт ќе додели стипендија за Берлин! На еднонеделната стипендиска програма во Берлин се поканети околу 14 посетители на курс на Гете-институт од земјите на Југоисточна Европа.

 Deutsch plus Berufspraktikum @Goethe-Institut

КУРС ЗА МЛАДИ „ГЕРМАНСКИ ЈАЗИК И ПРОФЕСИЈА“

Учиш германски јазик и се интересираш за СТЕМ? Аплицирај најдоцна до 31.03.2024 за курс за млади „Германски јазик и стручна пракса“во Швебиш-Хал по кој следиеднонеделно професионално ориентирање во повеќе фирми во регионот Хајлброн-Франконија.

MINT © Colourbox

Видео-натпревар: МИНТ во мојот живот

Математиката, биологијата, хемијата или физиката се застапени во речиси секој феномен од секојдневието. Формирајте тим од двајца. Изберете заедно некое возбудливо прашање и работете како истражувачки и истражувачи. Презентирајте ги резултатите од вашето истражување на креативен начин во видео.
Победничкиот тим ќе добие стипендии за четиринеделен престој во Германија.

 

ВСЕЛЕНА.ЧОВЕК.ИНТЕЛИГЕНЦИЈА.

Врвно истражување во Германија, приспособено за млади изучувачи на германскиот јазик во интерактивна патувачка изложба во пет големи тематски подрачја:
Вселена | Историја на човештвото | Мозок | Антропоцен | ВИ.

Есеј & Видео натпревар за млади

Се интересираш за Германија, за германскиот јазик и култура? Германски јазик е еден од твоите омилени училишни предмети? Тогаш учествувај на нашиот натпревар Есеј & Видео натпревар и освој тринеделен јазичен престој на Гете-институтот во Минхен!