Kino 360 shkallë Shëtitje përmes filmit

A është projeksioni i hemisferik ardhmëria e kinemasë?
Foto (Prerje): © www.softmachine.de

Kinemaja e së ardhmes nuk është vetëm një ftesë sa për të parë. Projeksionet me kube të plota dhe teknologjia e realitetit virtual i mundësojnë shikuesit të zhyten në botën e filmit. Megjithatë, deri më tani, përvoja 360-shkallë është në fillim të zhvillimit të saj.

Ashtu si në 2006, në planetariumin e muzeut gjerman në Mynih kishte vetëm yje. Qielli i natës u projektua si i vërtetë në natyrë si një rrëshqitje në kupolë. "Sot ne mund të nxjerrim në të gjithë gamën e përmbajtjes së gjeneruar nga kompjuteri", thotë Gerhard Hartl, tutor për astronomisë. Planetariumet janë bërë tërheqëse për shkak të kupolës së tyre si një vend për për producentët e të ashtuquajturave filma me kube të plotë, për të cilët kërkesat gjithnjë e më tepër po shtohen.  Spektri ndryshon nga dokumentacioni i natyrës për të përpunuar animacionin, nga grafika me bazë muzikore në filma artistikë. Gjashtë projektorë digjital me performancë të lartë, të cilat planetarja i ka fituar në vitin 2015, krijojnë një panoramë 360 gradë në kupolë. Nuk ka më kufizime të hapësirës si në kinematë tradicionale “, vijon Hartl. „Shikuesi mund të kthehet nga të gjitha anët.“
 

PLANETARIUMI SI KINEMA KUPOLË

Për momentin, filmi i animuar Limbradur dhe magjia e gravitetit mund të shihen në planetaren e muzeut gjerman në në Mynih, i cili me rastin e Festivalit të filmit për fëmijë 2016 në Mynih, premierën e vet e festoi në kupolë.  Limbradur tregon historinë e udhëtimit të një fëmije të vogël në hapësirë. Filmi zgjat 45 minuta - një natë është e nevojshme për ta futur atë në sistemin digjital. "Sasia e të dhënave është gjysmë terabajt, ndërsa zhvillimi i një filmi të tillë zgjat deri në një vjet e gjysmë", thotë Hartl.

 

Megjithatë, producenti i Limbradur-it,  Peter Popp e sheh projeksionin e hemisferës si të ardhmen e kinemasë. Popp, një doktor i ekonomisë, themeloi kompaninë globale Softmachine në vitin 2001 në Mynih. Në 2004 ai prodhoi filmin e tij të parë të plotë: animacionin Kaluoka’hina – Guma magjikf,, i cili u shfaq në Planetarium në Hamburg. Ishte vepra e parë që përdorte teknologjinë 360 gradë për të treguar një histori.
 

ngadalësimi i shpejtësisë fotografisë

Në atë kohë kishte vetëm 90 teatro Fulldome ose me kupolë të plotë në të gjithë botën, kryesisht planetariume dhe qendra shkencore. Sot ka më shumë se 2,000, nga të cilat vetëm rreth 30 janë në Gjermani. "Megjithatë, tregu do të vazhdojë të rritet" - Popfier Popp është i bindur për këtë. Jo për shkak të përparimit teknik, i cili sot mundëson, për shembull, një rezolucion shumë më të lartë të fotografisë sesa në ditët e para të tij si producent.  "Kinema 360-shkallë është një medium krejtësisht i ri që nuk ka të bëjë më me ekranin e sheshtë", thekson ai. "Efekti është shumë më intensiv." Gjithashtu, sepse kjo teknikë ka ndikim në stilin narativ. "Përjetojmë një ngadalësim të pamjes. Ka më pak shkurtime, kështu shikuesi aktiv mund të vendosë se ku të fokusohet. "
 

më shumë intensitet NË materialet konstante

Sa i përket përmbajtjes, natyrisht, nuk ka ndonjë progres. Kinemaja me kube të plotë krijon perspektiva të reja për përmbajtjen e njohur. E njëjta vlen edhe për kinemanë e realitetit virtual, e cila gjithashtu ofron një përvojë 360-shkallë - ku shikuesit nuk lëvizin në kupolë, por mban syza të ashtuquajturat VR. Krahasuar me projektimin e plotë, kjo teknikë është ende në fillimet e saj, por po zhvillohet me shpejtësi. Sidoqoftë, shikuesit që shikojnë filma në syze që shiten në treg, shpesh ankohen për neveri ose dhimbje koke.

 

 Në pranverën e vitit 2016, kompania holandeze Samhoud Media e sipërmarrësit Jip Samhoud testoi tregun gjerman, me një kinema të përkohshme të realitetit virtual në sallën e arteve Platoon në Berlin. Për 30 vende u shfaq një dokumentar i shkurtë Clouds over Sidra, i cili vëzhguesin e shpie në një kamp refugjatësh jordanez. Por edhe filma horror ishin në program. Një zhanër që punonjësja e Samhoud, Christine Hogenboom, e konsideron veçanërisht të përshtatshme për të krijuar përvoja magjepsëse dhe gjithëpërfshirëse: „Hyrja në një shtëpi të frikshme në realitetin virtual është shumë më ndryshe sesa në kinema!“ Si duket, nuk vlen kundërshtimi se përvoja origjinale e kinemasë mund të humbasë duke zhytur në botën hermetike pas syzeve: „Edhe më tej ekziston eksperienca e përbashkët, për të cilën mund të flisni pas filmit.“ 

vizualizimi i epokave të kaluara

Megjithatë, teknikat me 360 ​​shkallë nuk janë vetëm për argëtim. Ajo luan një rol gjithnjë e më të rëndësishëm edhe në fushën shkencore. Christoph Anthes, udhëheqës i ekipit Teams V2T në qendrën kompjuterike në Mynih, merret me skenat e realitetit virtual, nëpër të cilat mund të lëvizim lirshëm. Kjo mundësohet nga një instalim i projektimit me pesë faqe, i cili përdoret në fushën e analizës së të dhënave. Regjistrimet jepen në atë mënyrë, që të fitohet një përshtypje e qartë „si në kinema 3-D“ dhe ndjen sikur „mund të sillesh rreth një objekti në hapësirë“, thotë Anthes. Kjo teknikë mund të përdoret në fusha të ndryshme të hulumtimit „nga arkeologjia e deri te zoologjia“. Në një projekt, për shembull, në mënyrë digjitale është restauruar një varr antik i stolisur me afreske antike në Karaburun, në Likinë Veriore (në Turqinë e sotme jugore) nga koha e vitit 475 para Krishtit. Varret dhe muralet e tyre në projeksionin 360 shkallë mund të shihen nga perspektiva dhe kënde të ndryshme vështrimi.
 
Kuratori Gerhard Hartl gjithashtu dëshiron që fusha shkencore të mos jetë plotësisht e pamundur. Zhvillimin e planetariumeve drejt të ashtuquajturave kupola të mediave ai e sheh me ndjenja të përziera: „ Planetariumi është krijuar për të sqaruar.“ Prandaj, sipas mendimit të Hartl, vetëm kushtimisht na duhet progresi digjital: „Qielli me yje edhe më tej mund të paraqitet më së miri me anë të një projektori analog.“