Valle dhe Imersion Puante dhe syze 3-D

„Night Fall“ Amsterdams Het Nationale Ballet (2016)
© Altin Kaftira

Këto pyetje shtroheshin nga një specialist teatrit në fillim të shekullit të 19-të. Louis Véron, në fakt një mjek dhe publicist (1798-1867 në Paris), u vendos në 1831 në krye të Operës së Parisit. Ai drejtoi operën si një kompani private dhe ishte i interesuar për fitime maksimale. Për këtë ai duhej të bënte një program tërheqës. Pra, çfarë bëri Véron, një afarist i aftë, në orarin e Operës?

“shfaqja“ vetvetiu zhvillohet në kokë

Baleti romantik, lloji i valleve skenike që është pushtuar nga zanat, fantazmat dhe krijesat ekzotike, duke e shndërruar shikuesin në një lloj vëzhguesi pjesëmarrës. I përqendruar ngatërrohet në një strukturë melodramatike, ndërsa ndjenjat dhe mendimet e tij janë zhytur plotësisht në karaktere. Kështu krijohet një model pararendës i një “zhytjeje”), që sot është shumë i popullarizuar

“Impresionuese” e quajmë një ngjarje e cila përdor procedurat e mbështetura nga IT për të na vënë fizikisht, akustikisht, optikisht në mes të një skenari. Prototipet e duhura janë prodhuar nga industria e lojërave - në formën e lojërave që fshehin realitetin dhe vënë në vendin e tyre shpikje, sugjerim dhe sugjerime vetjake. Kjo matricë, e zhvilluar nga specialistë të harduerit dhe softuerit, tani ndërhyn në genomin e teatrit, të vallëzimit. Teknologjia bëhet një mjet për rishkrimin dhe përhapjen e koncepteve tradicionale. "Performanca" zhvillohet vetëm në mendjen e shikuesit.

drejtpërdrejtë dhe mu në qendër

„Symphony of a Missing Room“ në Bienalen e Koçi (Kochi Biennale)
Sa të ndryshëm janë formatet impresive, metodat me të cilat ato prodhojnë efekt. Në një fund të shkallës, ka eksperimente në të cilat shikuesi shndërrohet në një subjekt aktiv: për shembull, ai dëgjon një fonogram, mbyll sytë dhe, pastaj udhëhiqet nga duart e padukshme përmes hapësirave dhe situatave që sistemi i tij i dëgjimit ia dërgon në trurin e tij në mënyrë që imagjinata e tij t’i plotësojë fotografitë e duhura. Duke ëndërruar në këtë mënyrë, për shembull, me duelin Lundahl & Seitl dhe Simfoninë e saj në një dhomë të zhdukur (2009). Në këtë proces, interpretuesit i drejtojnë vizitorët nëpër kopshte dhe suita të dhomave që, në saje të mungesës së narrativit jo aktiv, u japin atyre imagjinatën e tyre. Në anën tjetër të shkallës janë vënë truket teknike sikur syzet 3-D të realitetit virtual me madhësi të një tulle. Kjo ju lejon të përjetoni atë që kanë regjistruar kamerat speciale prej 360 gradësh si një spektakël duke imagjinuar veten në mes të të gjitha gjërave.
 
„Symphony of a Missing Room“ në Bienalen e Koçi (Kochi Biennale)

Disa kompani të baletit tanimë kanë depërtuar në arenën digjitale. Pionieri ishte Baleti Kombëtar i Amsterdamit Het, i cili në vitin 2016 prezantoi baletin e parë të zhanrit të realitetit virtual (VR) me Night Fall: një vepër, e cila ekziston në ekran dhe dimensionet e së cilës mund të shihen vetëm i pajisur me syze të RV.
„Night Fall“ – Baleti i parë në botë sipas realitetit virtual
 
Diçka që duket si kërcim kuantik, lidhet historikisht dhe në mënyrë ideore me trashëgiminë e romantizmit. Ashtu sikur Louis Véron kërkonte të lidhë klientelën e Operës me tregimin nëpërmjet inskenimeve mashtruese,  sot disa koreografi të projektuara dhe mediale joshin valltarët dhe valltaret – duke i ndier të afërt! – që t’i kenë si aktorë grupi. Me sa duket është vetëm çështje kohe, se kur do të bëhet një vegël interaktive, e cila i mundëson Co-aktorit të nxisë lëvizje dhe aksione nëpërmjet opsioneve paraprakisht të programuara.
Making-of „Night Fall“ 


sugjerimI nëpërmjet teknikës së sofistikuar

Përpunimi teknik gjithashtu ndjek arritjet historike që kanë për qëllim nxjerrjen e fuqisë sugjestive. Këto përfshijnë së pari dritën e gazit, të paraqitur në Operën e Parisit në fund të viteve 1820. I lehtësoi konvertimet, lejoi errësirën e sallës dhe një dizajn të ndriçimit atmosferik në gradacion deri atëherë e panjohur. Përveç kësaj, Louis Véron pajiste zyrën e tij të biletave me tipare shumë novatore - Opera Robert le Diable me Baletin e murgeshave dhe baletin La Sylphide, të dyja të prezantuara në sezonin 1831/32. Jo vetëm që kërcimtarët për herë të parë vishnin fundet e bardha karakteristike prej byrynxhyku, më vonë të quajtura Tutu dhe falë aparateve të projektuara fluturuese dukeshin sikur po fluturonin. Balerina e parë u shfaq në puante, e cila kërkonte virtuozitet të madh në valle dhe, anasjelltas, krijoi përshtypjen e gjendjes së peshës së përsosur. André Levinson, i cili Ballet romantique në vitin 1919 e ndriçoi në një Essay të famshme, në mënyrë precize e vuri në shprehje: “Estetika e vallëzimit po rinovohet plotësisht “, “Bota e realitetit të vjetruar dhe të dhe të zhdukur“është zëvendësuar me "realitetin e ëndrrës” – pikërisht ashtu si Instrumentet aktuale të RV i fusin përdoruesit e vet në parajsën artificiale – apo në qarqet e ferrit.
 
Qofshin skena, teknologji të RV, qoftë Tour à la Lundahl & Seitl – në fund të fundit bëhet fjalë për atë, që Louis Véron në Memoaret e tij grand effet  e quante: T’i lidhësh njerëzit me një fantazi, ashtu që atyre t’u bëhet realitet.