100 VITE BAUHAUS
NJOHURI NË PIKA TË SHKURTA: BAUHAUS ME GJASHTË FJALI

Bauhaus na takon më shpesh në jetën e përditshme se sa mendojmë - dhe jo vetëm në dyqanin e mobiljeve. Disa maksima të shkollës së dizajnit janë bërë fjalë me krahë.

 • "Qëllimi përfundimtar i gjithë veprimtarisë artistike është ndërtimi!" Illustration: © Tobias Schrank
  "Qëllimi përfundimtar i gjithë veprimtarisë artistike është ndërtimi!" Ndërtim, ndërtim dhe sërisht ndërtim: Walter Gropius, themelues dhe njëkohësisht drejtori i parë i Bauhaus, e ka shum të qartë orientimin e institucionit të tij para sysh. Në Manifestin Bauhaus në vitin 1919 ai shkroi: "Të të krijojmë së bashku ndërtesën e re të së ardhmes, e cila do të jetë e tëra në një formë. Arkitektur dhe plastik dhe piktur. "Me këtë koncept interdisciplinar, duheshte arti krijues të kombinohen me arkitekturën - me fokus mbi ... ? Ndërtimin.
 • „Sipas kërkesës së popullit nëvend të nevojës për luks“ Illustration: © Tobias Schrank
  „Sipas kërkesës së popullit nëvend të nevojës për luks“ Lironi rrugën për arkitekturën proletare! Arkitekti zviceran Hannes Meyer ndoqi Gropius në postin e drejtorit Bauhaus. Ai ishte kritik ndaj punës së paraardhësit të tij, ai e ndjeu fazën e parë nën Gropius si "sektike dhe estetike". Për të riorientuar shkollën, ai thirri udhëzime të reja: "parimi themelor i mësimit tim do të jetë absolutisht funksional-kolektivist-konstruktiv." Me fjalë të tjera, të gjitha objektet duhet të jenë të prodhueshëm në prodhimin masiv me kosto të ulët, të jenë të përballueshme për të gjithë.
 • „form follows function“ Illustration: © Tobias Schrank
  „form follows function“ Asnjë zbukurim, pa bujë dhe pa gjëra të panevojshme: Teza "„form follows function“ " nuk rrjedh nga mendimtarët e Bauhaus - edhe pse u atribuohet atyre herë pas here - por u aplikua për herë të parë atje vazhdimisht në Gjermani. Edhe pse e tërë gjuha Bauhaus do të çonte të mendonim, se kjo
 • "Aty ku ka lesh, ka edhe një grua, e cila endë, vetëm sa për ta kaluar kohën" Illustration: © Tobias Schrank
  "Aty ku ka lesh, ka edhe një grua, e cila endë, vetëm sa për ta kaluar kohën" Megjithëse Bauhaus duket aq modern për kohën e tij, Gropius shpejt e sqaroi se ai nuk i kushtonte ndonjë rëndësi barazisë absolute gjinore fillimisht e parashtruar prej tij dhe nuk dëshironte ti merrte parasysh gratë. Sa larg është shkuar me emancipimin ne kuptim të Këshillit të mjeshtërve të Bauhaus, u qartësua më vonë përmes rekomandimit "pa eksperimente të panevojshme". Gratë duhet të jenë njëjt të shkathta në endje, ndersa të përjashtohen nga kurset arkitekturore.
 • "Një gjë përcaktohet nga thelbi i saj" Illustration: © Tobias Schrank
  "Një gjë përcaktohet nga thelbi i saj" ... konstatoi Gropius në vitin 1925. Më e qartë se asnjë herë më parë. "Për ta bërë një gjë që të funksionojë si duhet, së pari duhet të hulumtohet thelbi i tij; sepse është që ti shërbejë qëllimit të tij në mënyrë të përsosur, domethënë, të kryejë funksionin e tij në mënyrë praktike, të jetë i qëndrueshëm, i lirë dhe i bukur ’.” Për ti eksploruar gjërat në thelbin e tyre- kjo është shpjeguar në të ashtu quajturat „ orë të çmendura” në të cilat studentët duheshte të vendosen në objektet
 • "Keq јо e rehatshme" Illustration: © Tobias Schrank
  "Keq јо e rehatshme" A kjo duhet të jetë arkitektura? Kishte edhe kritika kur në vitin 1923 arkitektura e ftohtë, funksionale duhej të provohej në "Ekspozitën e Bauhaus". Një ndërtim i betonit çelikut të zbardhur me elementë për banim të llojit rinj; Muret në dhomën e fëmijëve mundeshte të pikturohen, mobiljet mund të shtyhen së bashku për të kursyer hapësirë. "Stacion në Polin e Veriut", "dhoma operative", skica themelore një "vicotekë arqitektonike", përshtypja e përgjithshme "keq jo e rehatshme, ortodokse-puritanike" - kështu tingëllonin fjalët e ashpra të disa bashkëkohësve.