Coding da Vinci
DIGJITALIZIM I KULTURËS

Në fazën e projektit gjashtë javor, pjesëmarrësit e Coding da Vinci i zbatuan idetë e tyre në praktikë.

Vizitorët e muzeve dhe arkivave zakonisht vëzhgojnë një pjesë të kulturës prapa vitrinave në hapësirat e errëta të ekspozitës. Sidoqoftë, sot mund të provohen më fuqishëm. Hackatoni kulturor Coding da Vinci tregon se si pjesët e muzeut bëhen në jetë digjitale.

Muzetë klasikë ndërtohen mbi imagjinatën e vizitorëve të tyre: Shumica e ekspozitave që janë të mbrojtura nuk duhet të preken dhe as të provohen - se si janë ndjerë ose janë përdorur duhet të zbulohen nga shikuesi.
Edhe pjesët e shkruara dhe informacionet përgatiten sa më qartë që mundet; Por çdo vizitor duhet të marrë idenë e vet se si mund të kenë ndodhur ngjarjet. Shembujt aktual nga një projekt kulturor hackathon tregojnë se ekspozitat mund të përjetohen Vorstellung davon machen, wie sich die në botën digjitale shumë kohë më parë, dhe vendet historike praktikisht mund të ringjallen.
Për shembull, kushdo që futet në kostumin funksional të ekspozitës VR "Kleid-er-leben" do të provojë në trupin e tij se si rrobat e shekujve të kaluar nga Muzeu historik i Frankfurtit i kufizojnë mundësitë e lëvizjes.
Përdoruesit zgjedhin një  veshje, lëvizin nëpër dhoma historike virtuale dhe mund të shikojnë veten në pasqyrë. Telefonat historikë të Museumsstiftung Post dhe të  Telekkommunikation paraqiten si funksional përmes lojës mobile RingRing: Nëse ekspozitat në muze janë të heshtura dhe të palëvizshme në raft, ata fillojnë të kumbojnë në aplikacion derisa përdoruesi të arrijë që secilit Model t’ia nën renditë zilen e saktë. Bëhet komunikues politikisht në aplikacionin “Letra të vjetra”, e cila përpilon raportet më të çuditshme të gazetave nga vitet e para të shekullit të 20-të: argëtim dhe edukim historik në të njëjtën kohë, të disponueshëm kudo përmes smartphonëve dhe internetit.
Edhe Muri i Berlinit që në pjesë të madhe nuk ekziston më, mund të përjetohet në sferën virtuale. Programuesit  e kanë transferuar arkivin e "Fondacionit Berliner Mauer" direkt në rrugë. Nëse shkarkoni aplikacionin "Berliner MauAR" ndërsa ecni në Berlin, mund ta shihni Murin e Berlinit në vendndodhjen e tij origjinale në ekranin tuaj ose madje të shëtisni përreth tij.
Duke përdorur lokalizimin përmes GPS, smartphonët tregon pamjet të qarta historike të vendeve ku përdoruesi ndodhet aktualisht. Ose mund të shihni se si qeveria e RDGJ parashikonte të ardhmen e kryeqytetit në faqen e internetit "Aufbau Ost-Berlin". Ueb faqja dhe aplikacioni mobil sugjerojnë dyer në tema të ndryshme dhe paraqesin vizionin përkatës të GDR në çdo vend.
From a tourism app to a robot beetle: screenshots and pictures of the projects created by Coding da Vinci. From a tourism app to a robot beetle: screenshots and pictures of the projects created by Coding da Vinci. | Photo: © Coding da Vinci

NJË SËRË  PROJEKTESH TË REJA PËR VETËM GJASHTË JAVË

Të gjitha këto aplikacione digjitale e nxënien e njohurive më të arritshme, më të qartë dhe gjithashtu më komunikuese. Ato nuk janë aspak rezultat i projekteve të gjata, të shtrenjta, në shkallë të gjerë. Përkundrazi: të gjitha u ndërtuan brenda një periudhe jo më shumë se gjashtë javë gjatë hackathon kulturës Coding da Vinci.
 
Institucionet kulturore dhe ekspertët e teknologjisë nga industri të ndryshme mblidhen këtu për të zhvilluar ide të reja për ndërmjetësimin kulturor - pa një prapavijë tregtare dhe të kufizuar në një periudhë të përcaktuar të projektit.

Fakti që aplikacionet plotësisht të reja mund të krijoheshin  në kohën më të shkurtër të mundshme është kryesisht për faktin se burimet për këtë kanë qenë prej kohësh në dispozicion: Shumica e institucioneve kulturore digjitalizojnë koleksionet e tyre.
 
Shumë muze, arkiva, biblioteka dhe galeri kanë krijuar regjistrime digjitale të dhënave, për të siguruar dhe renditur pronat e tyre. Nëse kopjet me rezolucion të lartë të pikturave, skedarët historikë të tingullit ose skanimet 3D të skeleteve të dinozaurëve - tonelata të dhëna të vlefshme ruhen në serverët e institucioneve kulturore
Deri më tani, ato kryesisht janë përdorur vetëm brenda ose për qëllime kërkimore. Kjo ndryshon me hackathon: këtu bëhet fjalë për  ripërdorimin e të dhënave ekzistuese.


 Kultur-Hackathon 2014 u lançua nga një shoqatë e organizatave kulturore dhe të dhënave të hapura - përfshirë Deutsche Digitale Bibliothek, Qendrën e Kërkimit dhe Kompetencave Digitalisierung Berlin (digiS), Fondacioni Open Knowledge  Gjermani dhe Wikimedia Gjermani.
 
Që atëherë ajo është organizuar një ose dy herë në vit në rajone të ndryshme gjermane; tetë hackathonë të tjerë do të shtohen në periudhën 2019-2022 falë fondeve nga Fondacioni Kulturor Federal i Gjermanisë. Institucionet kulturore pjesëmarrëse do të prezantojnë koleksionet e tyre të të dhënave në një seminar fillestar.
 
Ekipet ndërdisiplinore të stilistëve, zhvilluesve, dizajnuesve të grafikëve, kuratorëve të muzeve, artistëve, hakerëve dhe zhvilluesve të lojërave, më pas mbledhin ide për projekte - qofshin ato aplikacione, lojëra ose infografikë vizuale - të cilat pastaj i zbatojnë drejtpërdrejt në fazën vijuese të punës gjashtë javore. Plotësisht produkte të reja krijohen nga të dhënat e mëparshme: mesatarisht mbi një sërë projektesh për vetëm disa javë.

POTENCIAL NGA SHFRYTËZIMI I KULTURËS

Me projektin, organizatorët e Coding da Vinci duan të inkurajojnë institucionet kulturore që koleksionet e tyre të digjitalizuara ti bëjnë të arritshme për publikun: "Nëse ato do të ishin krijuar me fonde publike, ato duhet të jenë në dispozicion për të gjithë", thuhet në arsyetim.
 
Jo të gjitha pasuritë kulturore janë ekspozuar si eksponate, shumë mbeten në revistat e muzeve. Pra, ato nuk janë të dukshme për publikun. Nëse do të ishin të arritshme në formë digjitale, kjo do të ndryshonte - të paktën kështu janë të bindur krijuesit e Coding da Vinci. Qëllimi i projekteve të hackathon është gjithashtu të mahnitin një audiencë të re, digjitale-të këndshme për kulturën dhe muzetë. Kjo gjithashtu kërkon më shumë materiale,  që të jetë e disponueshme në formën e digjitalizuar.

Bazuar në fotografitë e Gisela Dutschmann, e cila me fotografitë e saj përfshiu rindërtimin e Berlinit Lindor, anëtarët e ekipit të "Ndërtimi i Berlinit Lindor" kanë bërë turne digjitale të qytetit. Bazuar në fotografitë e Gisela Dutschmann, e cila me fotografitë e saj përfshiu rindërtimin e Berlinit Lindor, anëtarët e ekipit të "Ndërtimi i Berlinit Lindor" kanë bërë turne digjitale të qytetit. | Foto: Screenshot © Aufbau Ost-Berlin Teknikisht nuk  do të ishte problem të hapesh koleksionet digjitale. Sidoqoftë shumë institucione kulturore largohen prej saj. Ata kanë frikë se të dhënat mund të përdoren në mënyrë jo të duhur ose të komercializohen. Elisabeth Klein, koordinatore e projektit e Coding da Vinci Rhein-Main, e sheh si detyrë të projektit të lehtësojë institucionet kulturore nga frika e humbjes së kontrollit. Në hackathon, ata mund të bashkohen me komunitetin e hakerëve.
Ju merrni kontakt me programuesit dhe mendjet krijuese dhe në të njëjtën kohë fitoni një pasqyrë të projekteve të ndryshme që mund të lindin nga të dhënat e hapura.

Ruth Rosenberger nga Shtëpia e Historisë në Bon në Republikën Federale të Gjermanisë e sheh pjesëmarrjen e saj në Coding da Vinci si plotësisht pozitive. “Jam vërtet e impresionuar nga niveli i lartë i projekteve. Ishte emocionuese të punosh me një ekip të ri, ndërdisiplinor, i cili shikoi fotot nga koleksioni ynë me një pamje të freskët. Një muze modern duhet gjithashtu të zë vendin e tij në internet. […] Hakatoni i kulturës na ndihmon të zbulojmë mundësi të reja.”