Gjithçka rreth Ludwigut
„Shkruaj harmonitë e shpirtit tënd!“

Beethoven an der Wiener Oper
Illustration: © Kitty Kahane

Verhandelte Beethoven sein Honorar wirklich selbst? Und wie war das eigentlich mit den Frauen? Ein Versuch, dem berühmten Komponisten näher zu kommen – Bild für Bild.

BONERAS I VËRTETË

Beethoven und der Kaiser Maximilian Franz von Österreich in Bonn Illustration: © Kitty Kahane Ludwig van Beethoven lindi në Bon më 1770. Nga viti 1780 Boni u sundua nga perandori Maximilian Franz i Austrisë. Maksimiliani konsiderohej si një njeri tolerant që promovonte arsimin dhe kulturën. Kjo e bëri Bonin një metropol të rëndësishëm kulturor.

 

 
LUDWIGU I RI

Der junge Beethoven beim Briefeschreiben Illustration: © Kitty Kahane “Që nga mosha katër vjeçare, muzika filloi të ishte e para nga angazhimet e mia rinore. Muzika shpesh më pëshpëriste: Provo  dhe shkruaj me Harmonitë e Shpirtit Tënd! "(Beethoven si 13 vjeçar tek princi i zgjedhur Maximilian Friedrich nga Këlni, 1783).
 RRUGË TË MUZIKËS
 

Beethoven spielt Bratsche. Illustration: © Kitty Kahane


Si i ri, Beethoven luajti violë në kapelën e gjykatës në Bon dhe mori mësime për piano dhe kompozime nga Christian Gottlob Neefe. Në vitin 1787 Kaizeri  Maximilian e mundësoi udhëtimin e parë të  Beethoven në Vjenë, gjatë së cilit Ludwig gjoja u takua me Wolfgang Amadeus Mozart për një shkëmbim muzikor.
 


ZËNKA ME HAYDN

Beethoven nimmt Unterricht bei Haydn Illustration: © Kitty Kahane

Më 1794 Beethoven dhe vëllai i tij Kaspar Karl më në fund shkuan në Vjenë - në atë kohë kryeqyteti i botës së muzikës! Atje Beethoven mori mësime nga Joseph Haydn, i cili e përshkroi muzikën e tij si "shumë të komplikuar!". Një marrëdhënie e vështirë mësues-student …KOMPOZITOR I ORËS

Beethoven dirigiert seine fünfte und sechste Sinfonie Illustration: © Kitty Kahane


Më 22 dhjetor 1808, Beethoven dha koncertin më të rëndësishëm të jetës së tij. Në Teatrin  an der Wien - pa ngrohje, në dimrin më të ftohtë - tingëlluan për herë të parë  (ndër të tjera) simfonia e tij e pestë dhe e gjashtë. Beethoven u bë kompozitori qendror i muzikës klasike vieneze.
 


LIRI,  LIRI

Beethoven verhandelt mit seinem Verleger Illustration: © Kitty Kahane

Njerëz të pasur e mbështetën Beethoven financiarisht. Sidoqoftë, kjo solli me vete lëvizje të shpeshta. Ai lëvizi më shumë se pesëdhjetë herë brenda Vjenës, shpesh në dhoma më të vogla studimi në pallatet e patronëve të tij. "Unë e dua një jetë të pavarur!", i shkroi ai dikur botuesit të tij të muzikës, me të cilin negocioi vetë honorarin e tij. Beethoven u bë prototipi i artistëve që shtyheshin drejt lirisë - me të gjitha uljet dhe ngritjet e tij.


BEETHOVEN DHE GRATË

Beethoven schreibt an die "Unsterbliche Geliebte" Illustration: © Kitty Kahane

Më 1812, Beethoven, i cili kurrë nuk kishte një lidhje të gjatë me një grua,  e shkroi të famshmen "Letër drejtuar të Dashurës së Pavdekshme". Sidoqoftë, kushdo që ishte menduar me këtë, mbetet deri më sot mister hulumtimi.
 
NIPI I DASHUR KARL

Beethoven möchte seinen Neffen Karl adoptieren Illustration: © Kitty Kahane

"Përditshmëria po më rraskapit!", i shkroi Beethoven nipit të tij të dashur Karl, kur ai deshi me çdo kusht që ta birësonte. Pas një zënke të ashpër me kunatën e tij, Beethoven e humbi këtë luftë. Ndoshta humbja më e madhe e jetës së tij....

 

Beethoven und seine Konversationshefte Illustration: © Kitty Kahane I SHURDHËR DHE I VERBËR

Në kohën e kompozimit të simfonisë së tij të madhe të nëntë më 1824, Beethoven nuk ishte vetëm i shurdhër, por edhe pothuajse i verbër. Beethoven pinte shumë alkool. Ndërsa muzikën, ai e dëgjoi vetëm në mendimet e tij ...
 

VARRI I NDERUAR

Es erscheinen viele Menschen bei Beethovens Beerdigung Illustration: © Kitty Kahane Als Beethoven mit 57 Jahren nach dem Kampf gegen verschiedene Krankheiten starb, kamen angeblich 20.000 Leute, um seinen Leichnam zum Währinger Friedhof in Wien zu geleiten. Der Dichter Franz Grillparzer schrieb: „Erinnert euch dieser Stunde und denkt: wir waren dabei, als sie ihn begruben, und als er starb, haben wir geweint!“ 1888 wurde Beethovens Leichnam in ein großes Ehrengrab auf dem Zentralfriedhof Wien umgebettet.