Sportuvame

"Sportuvame" është një faqe në internet me qëllim që të tregojë se ne mund të rrisim vetëdijen tonë mjedisore përmes sportit dhe një jete më të shëndetshme dhe ekologjike.
Në seksionet e ndryshme do të gjeni informacione të dobishme për mbrojtjen e mjedisit, si dhe alternativa me të cilat ne vetë mund të kontribuojmë në qëndrueshmërinë.

Në fund të vitit 2020, Goethe-Instituti Shkup dhe Fakulteti i Shkencave Kompjuterike dhe Inxhinierisë FINKI organizuan një hakathon 40-orësh për programimin e një portali mjedisor. Gjithsej 7 ekipe prezantuan idetë e tyre. Studentët Fedora Lepçevska dhe Borjan Sazdov, të cilët janë ambientalistë aktivë, fituan hakatonin me idenë për projektin "Sportuvame". "Sportuvame" është një faqe në internet që duhet të lidhë adhuruesit e sportit. Qëllimi është të tregojmë se ne mund të rrisim vetëdijen tonë mjedisore përmes sporteve dhe një stili jetese më të shëndetshëm dhe më miqësor ndaj mjedisit. "Sportuvame" na frymëzojnë të ngasim biçikleta, të ecim më shumë, të bëjmë aktivitete të tjera për të zvogëluar përdorimin e makinave, autobusëve ose motoçikletave.

Uebfaqja ka harta të ndryshme biçikletash me itinerare brenda qytetit të Shkupit. Në këtë mënyrë, përdoruesit do të gjejnë rrugën më të shpejtë ose më të përshtatshme për në destinacionin e tyre.

Përveç kësaj, faqja përmban një dyqan elektronik përmes të cilit përdoruesit mund të ofrojnë pajisje sportive të ruajtura mirë që nuk i përdorin

Në një seksion tjetër, anëtarët e regjistruar mund të postojnë turne me biçikletë, alpinizëm dhe të tjera. Në këtë mënyrë, sfidat mund të kapërcehen së bashku dhe mund të postohen fotografi të aventurave.

Seksioni i eko-mbështetësve paraqet një numër vendesh eko-miqësore si dyqanet, restorantet dhe kafenetë dhe tregon se si konsumatorët mund të ndryshojnë pak mënyrën e jetesës dhe të kryejnë aktivitetet e tyre të përditshme pa bërë humbje, duke përdorur vetëm materiale eko-miqësore.
"Sportuvame" është gjithashtu një eko-faqe interneti sepse analizon problemet e mjedisit dhe kërkon zgjidhje.

Seksioni Ndotja shpjegon llojet më aktuale dhe më të rrezikshme të ndotjes në vendin tonë. 
 
Ndryshimet e vogla dhe nganjëherë të padukshme në sjelljen njerëzore kanë një ndikim të madh në mjedis, kështu që ne do të lëmë një botë pak më të mirë për brezat e ardhshëm. Imagjinoni që secili prej ne të ngetën biçikletë ose ecën deri në punë, në vend që të ngasin makinën. Do të ishte një ndryshim i vogël për një person, por do të ishte një hap i madh për mjedisin