STUDIMI NË GJERMANI TË PËRGATITUR PËR FAKULTET

Në vitin 2015, Ahmed Al Zoubi u largua nga Siria; Sot ai studion inxhinieri mekanike në Gjermani. Ai u ndihmua nga programi i gjuhës Integra, i cili u ndihmon refugjatëve të përgatiten për arsimin e lartë në Gjermani.

Nga Peter Schenhefer

Sulmet në qytetin e tij të lindjes Daraa në Sirinë  jugperëndimore kanë shkatërruar bazën për jetën e 19-vjeçarit Ahmd Al-Zoubi dhe familjes së tij. Para kësaj, ai u diplomua nga shkolla e mesme dhe mori një diplomë inxhinierike mekanike në Damask. Por për të studiuar në Damask? Ishte e paimagjinueshme në vjeshtën e vitit 2015. Arratisja për Ahmadin  më në fund përfundon në Bremen. Për gjashtë muaj familja Al Zoubi jeton në strehimore të refugjatëve. Ahmadi merr pjesë në kurset e zakonshme të refugjatëve në gjuhën gjermane, por ai ka një edhe një qëllim tjetër: ai dëshiron të studiojë në Gjermani.

TË MËSOJMË GJERMANISHTEN PËR STUDIME

Ai vazhdimisht  interesohej derisa mësoi për programin gjuhësor Integra Integrimi i Refugjatëve në Studime të Specializuara, i cili u iniciua nga Ministria Federale e Arsimit dhe Kërkimit (BMBF) dhe Shërbimi Shkëmbyes Akademik Gjerman (DAAD) në vitin 2015 (shih info - këndin). Ai mbështetë refugjatët që duan të studiojnë në Gjermani sa më shpejt që të jetë e mundur për t'u përgatitur për të studiuar në universitetet gjermane.
Në shumicën e shteteve federale  atyre u lejohen të fillojnë studimet e tyre gjatë procedurës aktuale të azilit, prandaj mund të fillojnë me Integra në fillim. Parakusht: Duhet të keni statusin e refugjatit dhe të kualifikoheni për hyrjen në universitet - domethënë, një kualifikim të përshtatshëm arsimor.

Në qendër të Integrës është një kurs intensiv i gjuhës që Ahmad mëson në Institutin Goethe në Bremen. "Në këtë  kurs përgaditemi për të studiuar në Gjermani në një nivel shumë të lartë të gjuhës", tha Ahmad. "Më parë, kisha përfunduar një kurs për B1, në Integra kemi mësuar gjithçka rreth provimit C1 përfundimtar". Çertifikata C1 është një provim i gjuhës gjermane për të rriturit, që konfirmon aftësitë gjuhësore në një nivel të avancuar. Qytetarët e huaj, për shembull, duhet të përgatiten për punë në një fushë mjekësore ose të aplikojnë për studime në Gjermani.
"Gjuha gjermane ishte shumë e vështirë për mua, sepse unë kurrë nuk jamë marun me këtë gjuhë në Siri", kujton Ahmadi. "Ne flisnim në anglisht dhe e dija fjalën" Gjermani ", por kur arritëm, ajo ishte menjëherëshme" Mirë se erdhët në Gjermani ". Ishte e vështirë për mua që t'i mësoja ato dhe produktet sepse ato si të tilla nuk  ekzistojnë në gjuhën arabe ". "Ata që janë nga Evropa shpesh mund të përdorin fjalë të ngjashme për krahasim. Por për ne Arabët gjithçka ishte krejt e re."

"EKSPERIENCË E PARË"

Me kurs Integra Ahmed arriti nivelin C1. Për semestrin dimëror 2018/19, 21 vjeçari mer tre miratime nga fusha  maqinerisë  nga tre universitete dhe ai zgjodhi Bremen. Ai dëshiron që të gjejë më vonë punë në fushën e burimeve të ripërtëritshme të energjisë. Njëkohësisht, ai nuk dëshiron të harrojë pasionin e tij të dytë të madh, filmat. Dokumentari i tij "Arratisjes nga Siria", e cili tregon imazhe nga një telefon celular nga arratisjes së tij, tashmë është shfaqur në disa kinema dhe universitete dhe është pranuar nga publiku dhe media njësoj me entuziazëm të madh.
Për refugjatët e rinj që duan të studiojnë në Gjermani si ai, Ahmadi këshillon sidomos me iniciativën e tij: "Shkoni në universitet dhe pyesni. Mos pyesni miqtë tuaj, por kërkoni informacione nga dora e parë se çfarë lloj mundësish janë atje për ju. " Të riut sirian vetëm i vjen keq që programi Integra nuk ofrohet  në nivel nacional në të gjitha shtetet gjermane.

Për të studiuar në Gjermani, refugjatët duhet të arrijnë një nivel të lartë të aftësive gjuhësore. Për të studiuar në Gjermani, refugjatët duhet të arrijnë një nivel të lartë të aftësive gjuhësore. | © foto alliance / Paul Zinken / dpa RRUGA  GJER TE STUDIMET:  INTEGRA PROGRAMI  GJUHËSORË PËR  REFUGJATË

Integrimi i refugjatëve në një program studimi paraqet një sfidë të madhe për universitetet gjermane. Për shkak të numrit të madh të refugjatëve në Gjermani që ishin parë në fund të vitit 2015, Ministria Federale e Arsimit dhe Kërkimit (BMBF) dhe akademik Shërbimi Exchange gjermane (DAAD), kanë iniciuar programin "Integra - integrimin e refugjatëve në arsimin e lartë", e cila ofrohet për rreth 200 universitete dhe shkolla të mesme gjermane. Kurse intensive gjuhësore, si dhe kurse interkulturore dhe oferta të specializuara, duhet të ndihmojnë refugjatët që të përgatiten për studim sa më parë që të jetë e mundur.
Institucionet e arsimit të lartë në Bremen janë përfshirë në këtë program që nga prilli i vitit 2016 dhe mbështeten më tej nga shteti i Bremenit. "

HERE stuimet (Higher Education Refugees Entrance Studies) -  është një projekt i përbashkët i Qendrës për gjuhët e huaja në universitete, në një zyrë të posaçme universiteti dhe Instituti Goethe në Bremen. Instituti Goethe ofron refugjatëve kurse të gjuhës gjer në nivelin C1, i përgatit ato për teste gjuhësore si kusht për hyrjen në universitet dhe te njejtat i zbaton. Qendra për Gjuhët e Gjuhëve të Huaja i plotëson kurset intensive të gjuhës përmes një udhëzimi të përcjelljes për mësimin e gjuhëve.

Suksesi i programit do të analizohet nga një projekt kërkimor. Prof. Dr. Claudia Harsch, Drejtore e Shkencave dhe Menaxheri i Qendrës për Gjuhë të Huaja në Universitetet e Bremenit dhe profesor i gjuhëve të të mësuarit dhe hulumtimit, do të monitorojë zhvillimin e gjuhës dhe integrimin e refugjatëve gjatë Programit Integra dhe në fazën e parë të studimee universitare. Nëpërmjet intervistave dhe pyetësorëve, refugjatët do të japin një retrospektiv, ndër të tjera, për vitin e parë të studimit, shkalla në të cilën oferta i ka përgaditur ato në mënyrë të përshtatshme për studimet e tyre.