Opera e barokut "Dido and Aeneas" nga Henry Purcell

Dido and Aeneas ©Polifonia

Pr, 20.09.2019

Filarmoninë Maqedonase

Kej Dimitar Vlahov
1000 Skopje

Historia e dashurisë së DIDOS dhe ENEUT, e paraqitur në një operë njëorëshe të barokut, është shkruar prej një nga kompozitorët më të famshëm anglezë të të gjitha kohërave - Henry Purcell. Ajo bazohet në tekstet e poetit romak Virgil. Kjo shfaqje, e cila vlen si një vepër monumentale nga epoka e Barokut, shpreh dashurinë e Mbretëreshës Dido të Kartagjenës për një hero Trojan Ene, dëshpërimin e saj kur ai e lë atë, si dhe personazhet e errëta që urrejnë gjithçka që është e mirë. Mitet që mbizotëruan në kohën kur u shkrua kjo operë, siç duket ka të ngjarë të jenë alegorike, të paktën deri në një farë mase. Kjo pjesë përmban gjithashtu Vajtimin e famshëm të Aria Dido-s, e cila është një nga meloditë lirike më të mrekullueshme të epokës së barokut.

Ansambli

G.A.P. Giovanni Antonio Piani (Gjermani) – ansambli klasik

Muzikant
VASIL GARVANLIEV
KRISTA DE SILVA (Kanadë)
LAURA JEAN ELLIGSEN (Kanadë)
CHOR- IN MEDIAS RES – Ansambli Polifonik

Prapa