Studium und Ausbildung Foto: © colourbox.de
For migrants with a visa

پایان تحصیلات و مدرک تحصیلی

در آلمان معمولا" در صورت گذراندن تحصیلات عالی یا آموزش حرفه­ای ، به موقعیت شغلی بهتری دست می­یابید. البته برای این کار باید دوره آموزش حرفه­ای را به پایان رساند و مدرک تحصیلی دریافت نمود. آیا شما در کشور خود مدرک تحصیلی کسب کرده­اید؟ در این صورت باید مدارک تحصیلی ترجمه و برای آنها گواهی صحت صدور صادرشود. 

مراحل شرکت در آموزش ­حرفه­ای


برای شروع آموزش حرفه­ای باید حداقل مدرک پایان مدرسه هاپت شوله (Hauptschule) را داشته باشید. بدون داشتن مدرک پایان مدرسه، شروع آموزش حرفه­ای بسیار مشکل است. در آلمان برای اکثر رشته­های آموزش حرفه­ای، سیستم دوگانه کار و دانش وجود دارد. بدین ترتیب که حرفه مربوطه، مستقیماً در شرکتی آموزش داده می­شود و در عین حال درمدرسه حرفه­ای اصول تئوریک حرفه مربوطه و برخی دروس عمومی مانند زبان آلمانی، سیاست و ورزش آموزش داده می­شود.

ضمن کار در شرکت، آموزش عملی داده می­شود. بدین ترتیب که شرکت­کنندگان در دوره آموزش حرفه­ای، سه تا چهار روز در هفته در شرکت کار می­کنند و 8 تا 12 ساعت در هفته به مدرسه حرفه­ای می­روند. یا این که چند هفته در شرکت کار می­کنند و چند هفته به مدرسه حرفه­ای می­روند. امکان آموزش ­حرفه­ای در بسیاری از شرکت­ها و تقریباً در همه زمینه­ها وجود دارد. یافتن محل آموزش ­حرفه­ای همانند یافتن کار است و باید درخواست کتبی مشابه درخواست استخدام فرستاد (به بخش"کاریابی" مراجعه کنید). به شرکت­کنندگان در دوره آموزش ­حرفه­ای، در طول کارآموزی در شرکت، مزد کمی پرداخت می­شود. 

کاریابی

مدت دوره آموزش ­حرفه­ای

دوره­ آموزش حرفه­ای معمولاً دو یا سه سال به طول می­انجامد اما دوره­هایی مانند فروشندگی، نگهداری از سالمندان و آرایش وجود دارد که می­توان آن­ها را در مدت کوتاهی آموخت. اطلاعات لازم را می­توانید از اداره کار (Arbeitsagentur) شهر خود کسب کنید. 

تحصیلات عالی

با داشتن مدرک دیپلم متوسطه (Abitur)، می­توان در دانشگاه­ها (Uni) و با داشتن مدرک دیپلم تخصصی (Fachabitur) می­توان در مدارس عالی تخصصی (FH) تحصیل کرد. جنبه عملیِ تحصیل در مدارس عالی تخصصی آلمان معمولاً بیشتر از تحصیل در دانشگاه­ها است. برای تحصیلات عالی در دانشگاه­ها و مدارس عالی آلمان باید دانشجویان به زبان آلمانی تسلط داشته­باشند. در صورتی که آلمانی، زبان مادری­تان نیست، باید مدرکی در باره تسلط به زبان آلمانی داشته­باشید. معمولاً مدرک امتحان زبان آلمانی برای تحصیل دانشگاهی (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang" (DSH) oder TestDaF) مورد نیاز است. 

برای تحصیلات عالی باید هزینه ثبت­نام ترم پرداخت شود که شامل هزینه­ برنامه­های اجتماعی و سهیم­شدن در هزینه­های اداری است. گاهی با پرداخت این مبلغ، بلیط دانشجویی ِ استفاده از وسائل نقلیه عمومی در طول ترم، نیز صادر می­شود. برای دریافت مدرک کارشناسی یا لیسانس(Bachelor) باید 6 تا 8 ترم تحصیل نمود. و پس از آن با تحصیل 2 تا 4 ترم می­توان مدرک کارشناسی ارشد یا فوق­لیسانس (Master) گرفت.

در اداره کار (Arbeitsagentur) هر شهر، مرکز اطلاعات مشاغل (BIZ) وجود دارد. کارکنان این مرکز به شما در باره موضوعات آموزش ­حرفه­ای، تحصیلات عالی و آموزش­های تکمیلی، مشاوره می­دهند.
For asylum seekers

Vocational Training

During the initial three months in Germany, refugees who have submitted an asylum application are not allowed to work. Only after three months, will they be allowed to start vocational training. However, not all refugees who have submitted an asylum application are allowed to work. Refugees from so-called safe countries of origin are not allowed to work until their asylum procedure has been completed. 

Starting a vocational training does not automatically mean that you are allowed to stay in Germany. The residence permit will only be extended by a specific time period. 

Refugees with a temporary residence permit may work until their asylum process has been completed, if certain conditions are met. Individuals with a Duldung, a temporary stay of deportation, may also only work under certain conditions.

Important information regarding the different conditions is provided at the website of the Federal Office for Migration and Refugees (BAMF):

University Degree Course

Do you want to study at a university in Germany? This is possible for refugees in many federal states. However, conditions vary between federal states and universities. Usually, you will need a good degree of proficiency of German (C1) to be able to register for university degree courses in Germany and you need to have a university entrance qualification. However, many universities have special offers for refugees. The Federal Office for Migration and Refugees provides some information in this regard.

Recognition of Qualifications and Documents

Specific qualifications are required to be able to start vocational training or university courses. Qualifications need to be confirmed by certificates or documents. With these documents from your country of origin, your qualifications can be recognised in Germany. However, not every qualification will be recognised in Germany. This needs to be reviewed in advance.

Do you hold a vocational qualification or a graduate degree? In this case your documents will first have to be reviewed to be recognised. If you don’t have any documents, you may take a qualification test. In this case, you will be watched at work, tested and interviewed. However, this option is not available in all federal states.

Do you need help with the recognition of qualifications? Please contact the Federal Office for Migration and Refugees (BAMF). They have a hotline you can call.

+49 30-1815-1111
Recognition of foreign qualifications in Germany

پرسش­های متداول

کجا می­توانم آموزش ­حرفه­ای را شروع کنم ؟

کی می­توانم آموزش ­حرفه­ای را شروع کنم ؟

آیا باید به مدرسه ­حرفه­ای بروم ؟

آیا در مدت تحصیلات عالی، کمک هزینه پرداخت می­شود ؟

چگونه می توانم مدارکم را ارزیابی و تأیید کنم؟

چگونه می توانم به عنوان پناهجو برای کارآموزی ثبت نام کنم؟

 سؤالات دیگری دارید؟ در این صورت به مشاوران خدمات مهاجرت جوانان (Jugendmigrationsdienste) مراجعه کنید. 

مشاوره آنلاین