Arbeitssuche Foto: © colourbox.de
For migrants with a visa

Барање работа

Не сте од Европската Унија (ЕУ) или од Европската Економска Зона? Тогаш во Германија Ви треба работна дозвола/ работно одобрение. Дали и колку смеете да работите во Германија пишува во Вашиот наслов за престој.

Свидетелства и признавање

Во Вашата татковина сте имале професионално образование со завршен степен, универзитетски степен или училишен степен? Мора да ги дадете овие свидетелства/документи да се преведат и заверат. Заверување значи: некоја официјална инстанца проверува дали Вашите документи се вистински. Најдобро е тоа да го направи некоја државна служба во Вашата татковина. Понекогаш Вашиот завршен степен не важи во Германија. Тоа може да го проверите уште во Вашата татковина (Признавање на странски дипломи). Повеќе информации ќе добиете на интернет страната „Признавање во Германија“.

Признавање во Германија

Слободни работни места

Имате работна дозвола? Тогаш може да барате работа. Има многу можности: огласи за работа може да најдете на интернет, во весниците или преку агенцијата за вработување/центарот за вработување. Во весникот најчесто ќе најдете работни места од регионот. Меѓутоа огласите се актуелни. На интернет има многу повеќе огласи за работа, но тие не се секогаш актуелни. Во центарот за вработување ќе добиете советување и тие ќе ги побараат соодветните работни места за Вас. Но, може да прашате и директно во фирмата. Понекогаш имаат слободни работни места, но не се на интернет или во весникот. На интернет страната на фирмата понекогаш се наоѓаат слободните работни места. 

Уште го има Професионалниот информативен центар (Berufsinformationszentrum скр. BIZ) на Агенцијата за вработување: таму ќе најдете огласи за работа и многу информации на темата професии и работа. Таму и во Центарот за вработување може да го ставите Вашиот профил на интернет. Професионалниот информативен центар нуди и професионално советување, кога не знаете што можете да правите или што сакате да правите. 
Исто од корист може да биде и праксата во фирмата: ќе се запознаете повеќе со работата и ќе добиете контакти.

Аплицирање

Аплицирањето е првиот чекор на работниот пазар. Многу важни се документите за апликацијата. Ви треба покривно писмо (писмо до фирмата), добра фотографија за аплицирање, биографија и Вашите свидетелства (на германски јазик). Професионалниот информативен центар нуди работилници за: „Аплицирање во Германија“. На нив се учи како изгледа апликацијата и како да се подготвите за интервјуто за работа. 

Во многу градови има советување за мигранти. Тука ќе Ви помогнат и при барањето на работа и со апликацијата(видете Сојузна служба за миграции и бегалци). За младите до 27 години има специјално советување кај службите за миграција на младите.

For asylum seekers

Working

During their initial three months in Germany, refugees are not allowed to work. This period starts with the date of registration at the initial reception centre. Only after three months are you allowed to apply for a job. However, not every refugee who has claimed asylum is allowed to work. Refugees from so-called safe countries of origin are not permitted to work until their asylum application has been decided.

Would you like to work in Germany after these initial three months? In this case, you will need to obtain a permit from the Foreigners Registration Office. In the beginning, you won’t have as many options when it comes to job selection. However, this is going to change the longer you have been in Germany.

Once you have officially been granted refugee status in Germany, you are allowed to work without any restrictions. Are you a tolerated asylum seeker with a temporary stay of deportation? Then it will be at the authority’s discretion whether or not you are allowed to work.

Finding employment

Are you looking for a job? Then you can turn to the Job Centre. The Job Centre assists people in their job search and can help you. 

Arbeitsagentur: Jobbörse

But there are also other initiatives that assist refugees in their job search. You can find various job exchange sites on the Internet where you can register your details. 

workeer.de: Jobbörse für Flüchtlinge

jobbörse.de: Jobbörse für Flüchtlinge

Have you found a job? In this case, the Foreigners Registration Office will first check that no other EU citizen is available to fill this position. This is called priority review. If no other EU citizen is available for the specific job, you will be granted a work permit. The job centre still has to provide their consent.

Do you hold a vocational qualification or a graduate degree? In this case, your documents will first need to be reviewed to be recognised. If your documents are recognised in Germany, it will be easier to obtain a work permit as no priority review will be carried out. For more information on recognised qualifications, see the article on University Degrees and Vocational Training.

Germany currently has a high demand for skilled craftsmen or trained professionals such as nurses. Are you qualified in any of these professions? In this case, you can work without the need for a priority review.

Често поставувани прашања

Мора да ги преведам свидетелствата?

Кој смее да ги преведува моите свидетелства?

Дали може да ја напишам мојата апликација на англиски јазик?

Не добивам одговор на мојата апликација. Што да правам?

Дали ми се потребни заверени копии за апликацијата?

As an asylum seeker, why can I not start working immediately?

Имате уште прашања? Тогаш контактирајте ги советниците и советничките од службите за миграција на младите. 

Онлајн советувањето