Auf einem Tisch steht eine Tüte mit dem Apotheken-Symbol. Daneben stehen verschiedene Medikamente, Handtücher und eine Wärmflasche. © Goethe-Institut
Училишен систем

Што да се прави во случај на болест?

Кај полесни болести, на пример, настинка или главоболка, може да купите лекови во аптека. За многу болести ќе добиете лекови само со рецепт. Рецептот мора да е издаден од лекар. Со рецептот ќе ги подигнете лековите во аптека. Обично треба да платите само дел од трошоците. 

Аптеките обично работат од понеделник до петок од 8.00 часот до 18.30 часот или 18.00 часот, во сабота до 13. часот. Во градовите некои аптеки се отворени до 20.00 часот. Има и дежурна служба за викендите и ноќе.

Eine Person liegt krank im Bett. Auf dem Nachttisch sind Taschentücher, Nasenspray, Medikamente und eine Tasse Tee zu sehen. © Goethe-Institut

Посета кај лекар

Се чувствувате многу болни? Тогаш најдобро е да закажете термин кај општ лекар. Вашето дете е болно? Тогаш одете кај детски лекар. На лекар може да се оди обично од понеделник до петок. За викендите и ноќе има дежурна лекарска служба.

За посетата кај лекар Ви треба картичка од Вашето здравствено осигурување, здравствената картичка. За време на првата посета кај лекарот мора да пополните прашалник со Вашите лични податоци и Вашите болести. По пријавувањето чекате во чекалната. Потоа ќе Ве повикаат по име. Најчесто тоа трае неколку минути, но понекогаш и подолго од еден час.

Во неговата ординација лекарот води еден воведен разговор со Вас. Тука треба точно да се опишат симптомите. Што Ве боли? Од кога? Дали сте ги имале овие болки и порано? По овој воведен разговор лекарот ќе Ве прегледа. Потоа ќе даде дијагноза. Ќе Ви каже која болест ја имате.

Боледување и специјалисти

По прегледот лекарот можеби ќе Ви издаде боледување. Често издава и рецепт за лекови. Ако е потребно, ќе добиете и термин за следниот преглед или општиот лекарќе Ве испрати кај специјалист, на пример лекар за грло, уво и нос, ортопед или гинеколог. Специјалистот ќе Ве прегледа уште еднаш. За прегледот кај специјалистот ќе добиете упат од Вашиот општ лекар.

Најважни броеви за итни случаи

Сите броеви за итни случаи се бесплатни и можат да се повикуваат без пари / кредит од кој било телефон.
 
Полиција: 110
Полицијата е одговорна за немедицински итни случаи, за криминал и сериозни сообраќајни несреќи.
 
Кажете го вашето име и
- Каде се случило
- Што се случило
- Колку луѓе се засегнати
- Кои повреди се случиле
- Почекајте прашања!

Nahaufnahme auf ein Polizeiauto von der Seite mit dem Schriftzug "Polizei" © Goethe-Institut

Одделот за противпожарна заштита / Служба за итни случаи / спасување: 112
112 е бројот на опасни по живот ситуации како што се срцев удар, мозочен удар или сериозни несреќи. Кога се сомневате во сериозноста на повредата, не двоумете се да ја известите амбулантата. Тоа може да спаси животи во итен случај.

Ansicht auf das geschlossene Tor eines Feuerwehrgebäudes, durch die Fenster ist ein Feuerwehrauto sichtbar. © Goethe-Institut
 
Медицинска служба за итни случаи: 116117
Во итен случај, можете да ја контактирате службата за итни случаи за време на викендот.
Можете или да одите директно во најблиската ординација на службата. Овие итни медицински ординации обично се поврзани со болница и се отворени до 22 часот во вечерните часови и на државните празници.
Алтернативно, можете исто така да се јавите на телефонскиот број 116117. Овој повик е бесплатен и достапен на национално ниво. Тука ќе Ве упатат до  близок доктор. Доколку е потребна домашна посета, таа ќе биде организирана и од централата.

Стоматолошка служба за итни случаи: 01805/986700
Овде ги добивате телефонските броеви од ординациите и може да ги повикате директно таму.
 
Man sieht den oberen Teil eines grauen Gebäudes mit einem Schild, das ein rotes Kreuz auf weißem Grund zeigt. © Goethe-Institut

Деца

За деца важат во принцип исти критериуми и броеви како и за возрасните.
Кога се работи за деца, исто така е важно да ги знаете најважните правила на однесување со цел брзо и правилно да реагирате. Прво, треба да го утешите детето по падот и да го смирите детето. Важно е да се задржи мирот на умот со цел да се обезбеди дете со брзина, да не се грижи понатаму и евентуално да обави неопходен итен повик. Целосен  комплет за прва помош треба да биде достапен во домот за да се покријат со преврска отворени рани или скршеници со стерилизирана подлога.

Телефон за деца и млади: 0800/1110333
За проблеми на децата и адолесцентите, веб- грижи и сексуална злоупотреба.

Телефон за родители: 0800/1110550
За прашања поврзани со образованието, веб- грижи, сексуална злоупотреба на деца и сите други проблеми кои родителите ги имаат со своите деца.

Телефон за помош "Насилство врз жените": 08000/116016
Национална советувачка служба за жени погодени од насилство, нивната социјална средина и квалификувани работници. Бесплатно, анонимно, достапно нон стоп, 365 дена во годината.
Телефон за помош : Бремени жени во итен случај  (анонимен и безбеден): 0800/4040020

Телефонско советување: 0800/1110111
Во случај на проблеми и кризи, на пр.  Проблеми со партнерот, малтретирањето во училиште и на работа, губењето работни места, зависностите, болестите, осаменоста, кризите и духовните прашања може да се обратите тука.

Повик за блокирање: 116116
За да ги блокирате дебитните и кредитни картички, како и лични карти, на пр. ако се биле украдени или изгубени.

Разни осигурувања

Секој човек живее со ризици: ризик, на пример, е болеста или онеспособеноста за работа. Во таква ситуација одеднаш настануваат повеќе трошоци. За да не мора сами да ги поднесувате сите тие трошоци, може да се осигурате: плаќате пари секој месец или секоја година на осигурувањето. Во случај на болест и онеспособеност за работа од осигурувањето се добиваат пари. Некои осигурувања се задолжителни во Германија: секој мора да ги има овие осигурувања. Други осигурувања се доброволни: може да ги имате тие осигурувања ако сакате.  

Задолжителни осигурувања

Најважните осигурувања се здравственото осигурување, пензиското осигурување и осигурувањето за случај на невработеност. Здравственото осигурување плаќа кога одите на лекар или кога Ви требаат лекови. Од осигурувањето за случај на невработеност добивате пари една година ако го загубите работното место и сè уште немате нова работа. И пензиското осигурување е задолжително за вработените: кога ќе остарите, не ќе можете да работите повеќе. Тогаш пензиското осигурување Ви плаќа пари потребни за живеење. Имате работодавец? Тогаш парите за здравственото осигурување и социјалното осигурување не мора да ги плаќате сами. Вашиот работодавец ќе ја плати речиси половината од придонесите. Ако имате автомобил или мотор, тогаш Ви треба и осигурување на моторното возило. Имате несреќа и друг автомобил е оштетен? Осигурувањето на моторното возило ќе ја плати поправката или дел од трошоците за неа.

Ein Auto hat in der deutliche Kratzer in der Tür. © Goethe-Institut

Доброволни осигурувања

Најважните доброволни осигурувања се осигурувањето од одговорност, осигурувањето на домаќинството и животното осигурување. Сте скршиле или расипале нешто што припаѓа на друго лице? Тогаш плаќа осигурувањето од одговорност. Осигурувањето на домаќинството плаќа кога ќе се скршат или расипат работи во станот, на пример, штета предизвикана од вода. А животното осигурување плаќа во случај на смрт. Тогаш парите, на пример, ги добиваат децата. 

Има уште многу други осигурувања. Приватното осигурување од несреќи, на пример, плаќа во случај на несреќа во слободното време. Осигурувањето за правна заштита плаќа за правна помош, на пример за адвокат. Има и осигурувања за кредити, патувања или животни. Но, проверете точно кои осигурувања Ви се потребни. Затоа што секое осигурување чини пари.

За барателите на азил

In the Event of Illness

In an emergency, refugees who are awaiting a reply in their asylum process can see a doctor. That’s the law. Before you can go to a doctor, you have to apply for a special health insurance voucher with the social welfare office. Please take this voucher with to your doctor’s appointment so that the social welfare office can pay for the medical costs. Sometimes a doctor may prescribe medication. Take the prescription to a pharmacy to receive your medication. The costs are paid by the social welfare office. Pregnant women or mothers with babies are granted special support from the state.

If you have been living in Germany for more than 15 months, you will no longer need a health insurance voucher when you want to see a doctor. The social welfare office will pay in the same way as a health insurance. However, only standard examinations are covered. The social welfare office will not pay for glasses or travel expenses to reach the doctor. Regulations may vary for children.

In Germany, everybody who has health insurance also has a health insurance card. In the federal states of Hamburg and Bremen, every refugee also receives a health insurance card. This card means that you no longer need a health insurance voucher and can go directly to the doctor. However, this does not mean that you have health insurance. The social welfare office will pay for standard examinations only.

Psychological Problems

The same applies to psychological problems: In the beginning you may only see a doctor in an emergency. However, many towns have advice centres that can help. A doctor can also tell you where you can get help.

Често поставувани прашања

Каде да најдам општ лекар блиску до мене?

Дали може да одам директно кај специјалист?

Каде може да најдам дежурна служба блиску до мене?

Како да добијам здравствена картичка?

Што треба да правам кога сум болен и не можам да одам на работа?

Како да најдам лекар кој го зборува мојот мајчин јазик?

What is the difference between a medical practice and a hospital?

Колку пари мора да платам за здравственото осигурување и за пензиското осигурување?

Мојата фирма мора да плати нешто за моето здравствено осигурување и за моето пензиско осигурување. Како да ги добијам парите?

Заработувам многу пари и законското здравствено осигурување ми е прескапо. Дали има некоја алтернатива?

Каде да најдам пензиско осигурување?

Кога ќе остарам, ќе добијам пари од пензиското осигурување. Дали тогаш ќе имам толку пари како сега?

Осигурувањето на моторното возило плаќа ако скршам друг автомобил. Но, што да правам ако се искрши мојот автомобил во некоја несреќа?

Барам осигурување за моето куче. Кое осигурување е добро?

Имам многу прашања во врска со темата осигурувања. Кој може да ми помогне?

Further questions? Write us via the contact form. We will forward your questions anonymously to the advisors of the youth migration services.

Contact form