Leben mit Behinderung Foto (Ausschnitt): VGstockstudio/ Shutterstock.com

Që nga viti 2009, në Gjermani është në fuqi Konventa e OKB-së për të Drejtat e Personave të Handikepuar. Ligji thotë se njerëzit me aftësi të kufizuara duhet të kenë pjesëmarrje të barabartë në shoqëri.
Në Gjermani, për shembull, po bëhen përpjekje për të siguruar që përdoruesit e karrigeve me rrota të mund të lëvizin në të gjitha ndërtesat publike ose të futen në autobusë dhe tramvaje pa asnjë problem. Shpesh ka rampa.
 
Njerëzit e verbër mund të njihen nga shenjat e tyre. Këto janë tre pika të zeza në një sfond të verdhë. Ata shpesh mbajnë një shkop në duart e tyre ose edhe një udhëzues. Drita e semaforit bën një zhurmë të caktuar. Pastaj të verbërit e dinë kur mund të kalojnë nëpër rrugë. Shkrimi Brail gjendet gjithashtu në shumë ndërtesa publike.
 
Nëse të drejtat nuk respektohen, në disa raste mund të jetë diskriminim. Hidhni një sy seksionit në faqen tonë të internetit.

Man sieht eine Hebevorrichtung mit einem blau-weißen Aufkleber, der ein Symbol mit einem Rollstuhlfahrer zeigt. © Goethe-Institut

Video International Sign