Arbeitssuche Foto: © colourbox.de
For migrants with a visa

Radna dozvola

Ne dolazite iz države Evropske unije (EU) ili Evropske ekonomske zajednice? Onda vam je za Nemačku potrebna radna dozvola, odnosno odobrenje za rad. Da li i koliko dugo smete da radite u Nemačkoj navedeno je u boravišnom naslovu. 

Svedočanstva i priznavanja

U vašoj zemlji ste završili određeni stepen strukovnog obrazovanja, stekli obrazovanje na visokoj školi ili pak stepen srednjeg školovanja? Ova svedočanstva/dokumentaciju morate dati da se prevede i da se overi. Overavanje znači da ovlašćeni organ proverava autentičnost vaših dokumenata. Najbolje je da to učini neka državna ustanova u vašoj zemlji. Moguće je da vaš stepen završenog školovanja ne vredi u Nemačkoj. Proverite to u vašoj zemlji (priznavanje inostranih obrazovnih kvalifikacija). Podrobnije informacije naći ćete na Internet stranici „Priznavanje u Nemačkoj“.

Priznavanje u Nemačkoj

Otvorena radna mesta

Imate radnu dozvolu? Onda možete da tražite zaposlenje. Postoje brojne mogućnosti. Oglase možete da pretražujete na Internetu, u novinama ili preko Zavoda za zapošljavanje/Centra za rad. U novinama ćete većinom naći samo poslove iz vaše regije. I ti oglasi su aktuelni. Na Internetu postoji veliki broj oglasa za posao, no oni nisu uvek aktuelni. U Centru za rad vam mogu pružiti savete i pomoći vam u potrazi za odgovarajućim poslom. O mogućim otvorenim radnim mestima se takođe možete raspitati direktno kod preduzeća. Ona ponekad nude poslove koji nisu objavljeni na Internetu ili oglašeni u novinama. Ponekad i na stranicama preduzeća možete naći otvorena radna mesta. 

Između ostalog, postoji i Informativni centar za zapošljavanje (nem. Berufsinformationszentrum, skr. BIZ) Zavoda za zapošljavanje. U njemu možete naći oglase za poslove i brojne informacije na teme „zaposlenje“ i „posao“. U Informativnom centru za zapošljavanje i Centru za rad svoj profil možete da postavite na Internet. Informativni centar za zapošljavanje će vam takođe ponuditi savete o zapošljavanju u slučaju da niste sigurni šta želite i umete da radite.

Čak i praksa u preduzeću može da bude korisna: upoznaćete se s poslom i s novim ljudima.

Molba za prijavu

Molba za prijavu je prvi korak za ulaz na tržište rada. Od velike važnosti je potrebna dokumentacija za prijavu. Za molbu su vam potrebni propratno pismo (pismo koje šaljete preduzeću), fotografija, radna biografija i svedočanstva (na nemačkom jeziku). Informativni centar za zapošljavanje nudi radionice za „pisanje molbe za prijavu u Nemačkoj“. Na njima se uči kako molba za prijavu treba da izgleda i kako da se pripremite za razgovor radi mogućeg zaposlenja. 

U mnogim gradovima postoji savetovališteza doseljenike. Tamo će vam pomoći i oko traženja posla, ali i kod pisanja molbe za prijavu (pogledajte pod Savezni zavod za migracije i izbeglice). Za mlađe osobe do 27 godina starosti Služba za mlade doseljenike nudi poseban vid savetovanja.

For asylum seekers

Working

During their initial three months in Germany, refugees are not allowed to work. This period starts with the date of registration at the initial reception centre. Only after three months are you allowed to apply for a job. However, not every refugee who has claimed asylum is allowed to work. Refugees from so-called safe countries of origin are not permitted to work until their asylum application has been decided.

Would you like to work in Germany after these initial three months? In this case, you will need to obtain a permit from the Foreigners Registration Office. In the beginning, you won’t have as many options when it comes to job selection. However, this is going to change the longer you have been in Germany.

Once you have officially been granted refugee status in Germany, you are allowed to work without any restrictions. Are you a tolerated asylum seeker with a temporary stay of deportation? Then it will be at the authority’s discretion whether or not you are allowed to work.

Finding employment

Are you looking for a job? Then you can turn to the Job Centre. The Job Centre assists people in their job search and can help you. 

Arbeitsagentur: Jobbörse

But there are also other initiatives that assist refugees in their job search. You can find various job exchange sites on the Internet where you can register your details. 

workeer.de: Jobbörse für Flüchtlinge

jobbörse.de: Jobbörse für Flüchtlinge

Have you found a job? In this case, the Foreigners Registration Office will first check that no other EU citizen is available to fill this position. This is called priority review. If no other EU citizen is available for the specific job, you will be granted a work permit. The job centre still has to provide their consent.

Do you hold a vocational qualification or a graduate degree? In this case, your documents will first need to be reviewed to be recognised. If your documents are recognised in Germany, it will be easier to obtain a work permit as no priority review will be carried out. For more information on recognised qualifications, see the article on University Degrees and Vocational Training.

Germany currently has a high demand for skilled craftsmen or trained professionals such as nurses. Are you qualified in any of these professions? In this case, you can work without the need for a priority review.

Često postavljana pitanja

Moram li prevesti svedočanstva?

Ko sme da prevodi moja svedočanstva?

Mogu li svoju molbu za prijavu napisati na engleskom?

Nisam dobio/la odgovor na molbu za prijavu. Šta da radim?

Da li su mi potrebne overene kopije dokumenata kod slanja molbe za prijavu?

As an asylum seeker, why can I not start working immediately?

Imate dodatnih pitanja? Kontaktirajte savetnicu ili savetnika iz Službe za mlade doseljenike.

Savetovanja putem Interneta

Schule, Ausbildung, Studium

Studije i strukovno obrazovanje

Wohnen Foto: © colourbox.de Prvi koraci u Nemačkoj

Stanovanje

Berufsausbildung Foto: © colourbox.de Schule, Ausbildung, Studium

Informative Graphics