Studium und Ausbildung Foto: © colourbox.de
For migrants with a visa

Закінчення середньої освіти та атестат

Маючи вищу освіту або професійно-технічну освіту, у Німеччині, як правило, можна отримати кращу роботу. Професійно-технічна освіта повинна бути завершеною, тобто закінченою. Також потрібен атестат (свідоцтво). У Вас є атестати (свідоцтва), отримані у Вашій країні? Віддайте їх на переклад та завірення. 

Освітні стадії

Для отримання освіти потрібен щонайменше атестат про закінчення середньої школи. Не маючи такого атестату, дуже важко отримати навчальне місце. У Німеччині для більшості спеціальностей, що потребують особливої підготовки, існує дуальна система. Спеціальність вивчається прямо на фірмі та паралельно відвідується професійно-технічне училище. Тут вивчається теоретична основа професії. Вивчаються також декілька загальних дисциплін, таких як німецька мова, політика або спорт. Професійна школа (училище) (die Berufsschule, die Berufsschulen): Професійна школа є частиною професійної підготовки. Тут вивчають спеціальний професійний матеріал для професії, але й також матеріал з інших сфер. Кількість занять складає від 8 до 12 годин на тиждень. У інші дні люди працюють на фірмі. Або ж навчання складається з блоків: пару тижнів люди проводять у професійній школі, потім пару тижнів працюють на фірмі. Для вивчення деяких професій потрібно ходити рік до професійної школи, а потім шукати місце виробничого навчання (Ausbildungsplatz) на фірмі. Професійна школа є безкоштовною. Як і у звичайній школі, оплачується лише матеріал.
Тренуйте свою німецьку мову для професії на веб-сайті Goethe-Institut.

На фірмі отримується практична освіта. Робота на фірмі складає 3-4 дні на тиждень, навчання у професійно-технічному училищі складає 8-12 годин на тиждень. Або ж студент кілька тижнів проводить на фірмі, а потім кілька тижнів у професійно-технічному училищі. Професійну підготовку можна отримати у багатьох фірмах та майже у всіх сферах. Місце виробничого навчання можна знайти так само, як і робоче місце. Потрібно написати заяву про отримання посади (див.: "Пошук роботи"). Під час професійної підготовки на фірмі платять невелику суму грошей.

Пошук роботи

Тривалість професійної підготовки

Професійна підготовка триває переважно 2 чи 3 роки. Існують короткотривалі програми з професійної підготовки по таким професіям, наприклад, у сферах продажу, догляду за літніми особами або косметики. Отримайте інформацію у Агентстві з працевлаштування у Вашому місті. 

Навчання у Вищому навчальному закладі

Для отримання освіти потрібен щонайменше атестат про закінчення середньої школи або інший документ, який дає право на отримання вищої освіти. Маючи спеціалізований аттестат зрілості, можна вступати до вищого спеціального учбового закладу (FH). Навчання у вищому спеціальному учбовому закладі є здебільшого більш прикладним, нім у університетах. У німецьких вищих навчальних закладах (університети та вищі спеціальні навчальні заклади) студенти повинні дуже добре володіти німецькою мовою. Якщо німецька мова не є Вашою рідною мовою, Вам знадобиться підтвердження про Ваші знання німецької мови. Здебільшого потрібно складати іспит "Німецький мовний іспит для допуску до навчання у вищих навчальних закладах„ (DSH) або ТестДаФ (TestDaF). Можуть висуватися і інші вимоги, напр., певний середній бал атестата (Numerus clausus). Дізнайтеся про це у вибраному Вами виші.
 
Плата за навчання у вишах залежить від федеральної землі. Звичайні бакалаврські та магістерські програми в державних вузах безкоштовні. Протягом семестру можливо доведеться сплачувати адміністративний збір, внесок до органу студентського самоврядування або за проїзний квиток на семестр. Інформацію про це знайдете на www.studieren.de або www.studis-online.de

За навчання потрібно сплачувати семестровий внесок. Він складається з соціальних внесків та внеску в якості адміністративних витрат. Інколи ця сума покриває і семестровий проїзний квиток. Для отримання ступеню бакалавру потрібно навчатися від 6 до 8 семестрів. Додаткові 2-4 семестри дають право на отримання ступеню магістра. 

У кожному місті наявні Центри професійної орієнтації (BIZ). Такий центр (BIZ) Ви знайдете через Агентство з працевлаштування у Вашому місті. Тут співробітники проконсультують Вас з таких питань, як: професійна підготовка, навчання у вищому навчальному закладі та підвищення кваліфікації.

For asylum seekers

Vocational Training

During the initial three months in Germany, refugees who have submitted an asylum application are not allowed to work. Only after three months, will they be allowed to start vocational training. However, not all refugees who have submitted an asylum application are allowed to work. Refugees from so-called safe countries of origin are not allowed to work until their asylum procedure has been completed. 

Starting a vocational training does not automatically mean that you are allowed to stay in Germany. The residence permit will only be extended by a specific time period. 

Refugees with a temporary residence permit may work until their asylum process has been completed, if certain conditions are met. Individuals with a Duldung, a temporary stay of deportation, may also only work under certain conditions.

Important information regarding the different conditions is provided at the website of the Federal Office for Migration and Refugees (BAMF):

University Degree Course

Do you want to study at a university in Germany? This is possible for refugees in many federal states. However, conditions vary between federal states and universities. Usually, you will need a good degree of proficiency of German (C1) to be able to register for university degree courses in Germany and you need to have a university entrance qualification. However, many universities have special offers for refugees. The Federal Office for Migration and Refugees provides some information in this regard.

Recognition of Qualifications and Documents

Specific qualifications are required to be able to start vocational training or university courses. Qualifications need to be confirmed by certificates or documents. With these documents from your country of origin, your qualifications can be recognised in Germany. However, not every qualification will be recognised in Germany. This needs to be reviewed in advance.

Do you hold a vocational qualification or a graduate degree? In this case your documents will first have to be reviewed to be recognised. If you don’t have any documents, you may take a qualification test. In this case, you will be watched at work, tested and interviewed. However, this option is not available in all federal states.

Do you need help with the recognition of qualifications? Please contact the Federal Office for Migration and Refugees (BAMF). They have a hotline you can call.

+49 30-1815-1111
Recognition of foreign qualifications in Germany

Часті питання

Де я можу отримати освіту?

Хто може проходити професійну освіту?

Чи мушу я відвідувати професійно-технічне училище?

Чи існує фінансова допомога на навчання?

How can I have my qualifications recognised?

How can I apply for an internship as an asylum seeker?

 У Вас є додаткові питання? Зв´яжіться, будь ласка, з консультантами служб молодіжної міграції.