Green Remodeling in Korea The Architecture of the Future

Friendly Duck House
Overall view of Friendly Duck House, which was remodeled to minimize energy loss while preserving the beauty of the hanok, the traditional Korean country home. | Photo: © Geun-young Lee

Many of the old, run-down buildings and houses in Korea consume too much energy. So, some of them are undergoing a "green remodeling" to improve their energy efficiency and the quality of the indoor environment. What does this architecture of the future look like?

By Geun-young Lee

About 70% of the 7.2 million existing buildings in Korea were built more than 15 years ago – and that percentage increases every year. These old energy-inefficient buildings are one reason Korea’s greenhouse gas emissions are still going up too.
 
So, the Korean Ministry of Land, Infrastructure and Transport has launched a green remodeling program to improve the energy efficiency of older buildings and the quality of their indoor environments. Remodeling takes much less time than putting up new buildings, and it also costs less. Green remodeling is an environmentally friendly construction method that takes nature into consideration. It also increases the value of the building, improves the quality of the indoor living and working environment and reduces energy consumption and greenhouse gas emissions.

Friendly Duck House: the Future of Korean Country Home

Byung Un Jung and the Friendly Duck House. Photo: © Geun-young Lee This retrofitted country home is located in Yangsa, a town in northern Ganghwa County, South Korea, just a few kilometers away from Gaepung County in North Korea. Between them lies Ganghwa Bay. On a clear day you can see the North Korean industrial region of Kaesong beyond the barbed wire fence. Byung Un Jung, the managing director of E-ECO Construction, a sustainable building company, had a very special house built for his mother, who’s from North Korea: from the rooftop, she can gaze longingly at her native country. He named it Friendly Duck House.

The Beauty of Hanoks

The new Friendly Duck House won first prize in the category residential building. Photo: © Geun-young Lee The traditional old house, or hanok, had been uninhabited for a long time and looked like a run-down hovel… until it was entirely redesigned 55 years later. Fascinated by its sturdy ridge-poles and curved rafters, Byung Un Jung thought long and hard about how to remodel the place in a way that would minimize energy loss whilst preserving the beauty of the old hanok. The result is his Friendly Duck House, which took first prize in the category “Residential Building” at the fifth Green Remodeling Best Practices Contest held by the Korean Ministry of Land, Infrastructure and Transport (MOLIT) and the Korea Land and Housing Corporation (LH). The contest is an architectural and cultural event that presents outstanding remodeling projects to the general public.

 Sorghum supports found in the loess walls of the old house. Sorghum supports found in the loess walls of the old house. | Photo: © Geun-young Lee Byung Un Jung left the traditional structure of the old hanok, or Korean country home, unchanged, and only removed or repaired the columns that were in bad shape. And he preserved the beautiful features of the house, including the original rafters and ridge-poles, and had the ceiling coated with kaolin to bring out the lovely color of the wood. He also left some of the supporting elements he’d discovered in the loess walls standing. These supports are a mix of sorghum stalks and wood, and originally served as insulation to reduce energy loss. So the architects managed to preserve the old design and the original atmosphere of the house despite the remodeling.

The Friendly Duck House has been given a new exterior cladding. Photo: © Geun-young Lee This formerly dilapidated house has now become a home for some elderly people, who no longer need to worry about the strong draughts in the countryside and high heating costs as a result.

A window was inserted in the lower section of the wall to let daylight in and let the inhabitants look out at the house’s surroundings. A window was inserted in the lower section of the wall to let daylight in and let the inhabitants look out at the house’s surroundings. | Photo: © Geun-young Lee Byung Un Jung wanted a house in which it wouldn’t be too hot or too cold – and which, above all, would keep fine dust out. He fitted the exterior with urethane panels to keep the indoor temperature constant and prevent most of the heat loss. He used panels and airtight sealing and swelling tape to make the high-performance windows as airtight as possible. The heat-recovery ventilation system keeps the air circulating uniformly inside the house, minimizing heating and cooling requirements and creating a comfortable indoor climate. A roof overhang on the south side of the house blocks intense sunlight in summer, thereby reducing air conditioning requirements and electricity costs as a result.

The Friendly Duck House's solar panels provide electrical energy. Photo: © Geun-young Lee To maximize the house’s energy efficiency, it makes use of renewable energy generated on site. The solar collectors (3 kW) on the roof supply electrical energy as well as thermal energy for heating. Thanks to its green remodeling, Friendly Duck House’s heating and cooling load has been cut by 86.4%, and the total annual energy costs from roughly 6.6 million won (almost €5,000) to 190,000 won (approx. €150).

The shelf from the little pantry, on which grain used to be kept, is now used to hold audio equipment. The shelf from the little pantry, on which grain used to be kept, is now used to hold audio equipment. | Photo: © Geun-young Lee Byung Un Jung began building so-called “passive” (i.e. ultra-low energy) houses in Korea ten years ago. He believes in the need to inculcate a deeper environmental awareness in future generations – at work as in their everyday lives – and hopes his lovingly remodeled Friendly Duck House will lead the way, serving as a model for Korean country homes.

The Hankuk University of Foreign Studies’Sustainable Library

The library of the Hankuk University of Foreign Studies. Photo: © Geun-young Lee The Hankuk University library, completed in 1973, had outmoded fixtures, fittings and façade, and was poorly insulated, which caused considerable loss of energy for heating and cooling. What’s more, there was hardly any room for the steadily growing number of books – let alone sufficient rest areas for the students. The dead load of the building itself (i.e. the intrinsic weight of the structure and fixtures) had increased so much over time that its structural stability was in jeopardy.

The Hankuk University of Foreign Studies (HUFS) and POSCO A&C discussed the project at length and jointly developed the library’s final design. The Hankuk University of Foreign Studies (HUFS) and POSCO A&C discussed the project at length and jointly developed the library’s final design. This photo shows Hyung-Taek Myung (left), head of the Academic Research Information Team at HUFS, talking to Hyung-Joo Seo, head of the Design Department at POSCO A&C. | Photo: © Geun-young Lee So the Hankuk University of Foreign Studies (HUFS) commissioned Posco A&C, an architectural firm specializing in green remodeling, to redesign the library. The university wanted a sustainable one-of-a-kind library in step with the times. This innovative project likewise took first prize in the fifth Green Remodeling Best Practices Contest, though in the category “Commercial Buildings”.

The library at Hankuk University has become a smart library. Photo: © Geun-young Lee The university library has now become a “smart”, open library. The traditional image of a quiet, sober library environment has morphed into an open space that takes current cultural trends into account, including the fact that students nowadays are used to studying in public places like cafés.

The reading rooms offer the best view of the campus. Photo: © Geun-young Lee The best view of campus is from the reading rooms, where you can see into and out of the library, which allows for constant visual contact between the indoor and outdoor environments. The ceiling creates a sense of spacious openness, and the tables are spaced pretty far apart. Students can study by daylight here. And take a brief break on the nearby sofas.

Englisch  A mobile shelving system is set up in the basement of the library. Photo: © Geun-young Lee
As is customary at universities that focus on the humanities, the library holds a collection of countless old books and documents. So a mobile shelving system was installed in the basement, containing roughly 700,000 books. The rooms that used to hold the stacks have been converted into spacious areas for individual reading and study as well as group work and relaxation.

The library foyer is a public space open to the general public – including, of course, local residents. The library foyer is a public space open to the general public – including, of course, local residents. | Photo: © Geun-young Lee The entrance hall on the ground floor, which gives the library its distinctive look, is literally an open space for visitors to use as they please. The main doorway has been moved back and in the hall they can read or chat.  

Library users can study, play, rest, even take a nap here. Photo: © Geun-young Lee The primary objective of the library’s remodeling was to reduce its cooling load. To keep the summer heat out, only a few windows were placed on the south side of the building. The library now faces north in order to keep the energy load as low as possible. A glass curtain wall reinforces the impression of openness there. The highly efficient windows are triple-glazed to improve their thermal insulating performance and air-tightness.

The conference room can be used for a wide range of purposes. Photo: © Geun-young Lee The architects used eco-friendly building materials and paints as well as according equal importance to environmental considerations in the building’s fixtures and fittings, choosing eco-friendly furniture for the sake of students’ health. The decentralized ventilation system with heat exchanger improves the indoor air quality and consumes half as much energy as conventional ventilation. And the new photovoltaic system (126 kW) generates over 142% of the total energy required for lighting. So the remodeling cut the library’s energy consumption by 53.4%, even qualifying for the highest energy efficiency rating (1+ under Korean standards) and for G-SEED (Green Standard for Energy & Environmental Design) certification {ist gar nicht klar, was Grade 4 bedeutet, ist aber vielleicht mittelmässig… Mangels näheren Erklärung würde ich “Grade 4” deshalb einfach weglassen, also schreiben: “… and for G-SEED certification”}.

Experience Architecture and Energy up Close at Seoul Energy Dream Center

The Seoul Energy Dream Center is the first energy autonomous, environmentally friendly public building in Korea. Photo: © Geun-young Lee Nanjido, an island on a branch of the Han River on which orchids and thyme once flourished, became Seoul’s official dump site in 1978. The city transformed the ginormous landfill into an eco-friendly local recreational area in 2002. And the Seoul Energy Dream Center, the first environmentally friendly zero-energy public building in Korea, opened there in 2012.
 
The Seoul Energy Dream Center is the city's new center for renewable energy. The facility itself runs on solar energy and uses geothermal heating and cooling systems. The building is fitted out with an energy-saving envelope and state-of-the-art building services systems. Thanks to this combination of energy-saving features, its annual energy consumption is 30% lower than the average for comparable buildings in Korea.
 
  • Seoul Energy Dream Center Photo: © Geun-young Lee
    Like the eaves of a hanok, the outer wall, sloping upwards and outwards at a 66° angle, regulates the incidence of sunlight according to the season.
  • The Seoul Energy Dream Center’s solar collector generates approx. 367,000 kWh of electricity per year. Photo: © Geun-young Lee
    The Seoul Energy Dream Center’s solar collector generates approx. 367,000 kWh of electricity per year.
  • The energy efficiency of the heat-recovery ventilation system is at least 80% in winter and as high as 90% or more in summer. The heat and used air from inside the building are recovered and piped outside in order to create a comfortable indoor climate. Photo: © Geun-young Lee
    The energy efficiency of the heat-recovery ventilation system is at least 80% in winter and as high as 90% or more in summer. The heat and used air from inside the building are recovered and piped outside in order to create a comfortable indoor climate.
  • The exhibits on the ground floor are about renewable energy. They relate interesting facts about solar, wind, geothermal and hydroelectric power as well as bioenergy and hydrogen fuel cells. They also graphically and tangibly explain the building’s zero-energy design and its impact. Photo: © Geun-young Lee
    The exhibits on the ground floor are about renewable energy. They relate interesting facts about solar, wind, geothermal and hydroelectric power as well as bioenergy and hydrogen fuel cells. They also graphically and tangibly explain the building’s zero-energy design and its impact.
  • On the first floor is the Seoul Climate Change Learning Centre, which informs visitors about present-day and future climate change. Photo: © Geun-young Lee
    On the first floor is the Seoul Climate Change Learning Centre, which informs visitors about present-day and future climate change.
  • Das zweite Obergeschoss besteht aus der Community Hall, die ein Mehrzweckraum für Veranstaltungen ist. Photo: © Geun-young Lee
    Community Hall, a multi-purpose room for seminars and various events, is on the second floor, as are an experimental learning area, a baby-care room and several rest areas. Visitors can also check out some energy-saving technologies here such as the use of natural light, electrically operated outdoor sun blinds, sloping walls etc.
  • The Hybrid ESS (Energy Storage System) is a power supply system that stores the electricity generated and makes it available when needed. It’s also the first system to use a combination of recycled batteries from electric vehicles and new batteries. The electricity generated by the solar panels is stored and fed into the building. The environmental impact is much less without the disposal of lithium-ion batteries. Photo: © Geun-young Lee
    The Hybrid ESS (Energy Storage System) is a power supply system that stores the electricity generated and makes it available when needed. It’s also the first system to use a combination of recycled batteries from electric vehicles and new batteries. The electricity generated by the solar panels is stored and fed into the building. The environmental impact is much less without the disposal of lithium-ion batteries.
  • Geothermal heating and cooling system: The geothermal probe system draws on a constant source of geothermal energy and is used for cooling as well as heating. It uses 20–25 % less power than other cooling and heating systems. Photo: © Geun-young Lee
    Geothermal heating and cooling system: The geothermal probe system draws on a constant source of geothermal energy and is used for cooling as well as heating. It uses 20–25 % less power than other cooling and heating systems.

 
Walking around the building, you’ll notice various architectural elements designed to minimize excess energy consumption and increase energy efficiency. The outer walls slope upwards and outwards to allow for seasonal changes in the position of the sun: like the eaves of a hanok, they shield the interior from intense sunshine in summer, and yet admit ample sunlight to save heating energy in winter. The white wedge-shaped roof projections, mounted along the façades like wings, reflect the sunlight into the interior in order to supply sufficient daylight. The electrically operated sunshade on the outside of the building automatically adjusts to changing weather conditions, such as temperature, sunshine and wind speed, thereby increasing the building’s energy efficiency as well. Furthermore, less energy is consumed for lighting by separately regulating the amount of light entering the interior.
 
The Seoul Energy Dream Center is a zero-energy building, generating as much energy as it consumes. It’s a place where visitors can experience the complex interrelationships between energy, architecture and climate change with all their senses.  
 
The center also holds a wide range of events and activities revolving around climate change and energy, including an Eco-Tour, workshops about zero-energy construction for young people, guided tours of various exhibitions and even puppet theatre!

Source: Seoul Energy Dream Center