Goethe-Guerilla

© Goethe-Institut Belgrad
© Goethe-Institut

Што е Гете-герила?

Дефинициите за појмот „герилец” се разновидни, често недоволно јасни, а од неодамна овој збор доби уште едно значење. Обично герилци се нарекуваат припадници на (вооружена) група која се спротивставува на сваќањата и на правилата на мнозинството. Освен тоа, во нашиот регион постојат тнр. урбани герилци, во кои ги вбројуваме уметниците на графити, скејтерите и други групи кои сакаат да влијаат врз општеството на независен и креативен начин. повеќе ...
  © Goethe-Institut

  Историја

  Четириесет години Гете-институт Белград и одлуката активни и заинтересирани млади луѓе од Белград директно да се вклучат во осмислувањето на културната програма. повеќе ...
   © Goethe-Institut

   Град – заедничка тема

   Место на илјада лица и дом на урбаното општество. Прилика да се спои неспојливото. повеќе ...
    © www.colourbox.com

    Од сопствен агол

    Во центарот на интересирањето на членовите на Гете-герилата се запознавање со германската култура, општеството, јазикот и современата уметничка сцена.
    повеќе ...
     © Goethe-Institut Belgrad

     Зошто сум јас …?

     Што ти значи тоа што си член на Гете-герила?
     повеќе ...