Ansicht von vorne auf einen orangenen Rettungswagen mit der Aufschrift © Goethe-Institut

Најважни броеви за итни случаи

Сите броеви за итни случаи се бесплатни и можат да се повикуваат без пари / кредит од кој било телефон.
 
Полиција: 110
Полицијата е одговорна за немедицински итни случаи, за криминал и сериозни сообраќајни несреќи.
 
Кажете го вашето име и
- Каде се случило
- Што се случило
- Колку луѓе се засегнати
- Кои повреди се случиле
- Почекајте прашања!

Nahaufnahme auf ein Polizeiauto von der Seite mit dem Schriftzug "Polizei" © Goethe-Institut

Одделот за противпожарна заштита / Служба за итни случаи / спасување: 112
112 е бројот на опасни по живот ситуации како што се срцев удар, мозочен удар или сериозни несреќи. Кога се сомневате во сериозноста на повредата, не двоумете се да ја известите амбулантата. Тоа може да спаси животи во итен случај.

Ansicht auf das geschlossene Tor eines Feuerwehrgebäudes, durch die Fenster ist ein Feuerwehrauto sichtbar. © Goethe-Institut
 
Медицинска служба за итни случаи: 116117
Во итен случај, можете да ја контактирате службата за итни случаи за време на викендот.
Можете или да одите директно во најблиската ординација на службата. Овие итни медицински ординации обично се поврзани со болница и се отворени до 22 часот во вечерните часови и на државните празници.
Алтернативно, можете исто така да се јавите на телефонскиот број 116117. Овој повик е бесплатен и достапен на национално ниво. Тука ќе Ве упатат до  близок доктор. Доколку е потребна домашна посета, таа ќе биде организирана и од централата.

Стоматолошка служба за итни случаи: 01805/986700
Овде ги добивате телефонските броеви од ординациите и може да ги повикате директно таму.
 
Man sieht den oberen Teil eines grauen Gebäudes mit einem Schild, das ein rotes Kreuz auf weißem Grund zeigt. © Goethe-Institut

Деца

За деца важат во принцип исти критериуми и броеви како и за возрасните.
Кога се работи за деца, исто така е важно да ги знаете најважните правила на однесување со цел брзо и правилно да реагирате. Прво, треба да го утешите детето по падот и да го смирите детето. Важно е да се задржи мирот на умот со цел да се обезбеди дете со брзина, да не се грижи понатаму и евентуално да обави неопходен итен повик. Целосен  комплет за прва помош треба да биде достапен во домот за да се покријат со преврска отворени рани или скршеници со стерилизирана подлога.

Телефон за деца и млади: 0800/1110333
За проблеми на децата и адолесцентите, веб- грижи и сексуална злоупотреба.

Телефон за родители: 0800/1110550
За прашања поврзани со образованието, веб- грижи, сексуална злоупотреба на деца и сите други проблеми кои родителите ги имаат со своите деца.

Телефон за помош "Насилство врз жените": 08000/116016
Национална советувачка служба за жени погодени од насилство, нивната социјална средина и квалификувани работници. Бесплатно, анонимно, достапно нон стоп, 365 дена во годината.
Телефон за помош : Бремени жени во итен случај  (анонимен и безбеден): 0800/4040020

Телефонско советување: 0800/1110111
Во случај на проблеми и кризи, на пр.  Проблеми со партнерот, малтретирањето во училиште и на работа, губењето работни места, зависностите, болестите, осаменоста, кризите и духовните прашања може да се обратите тука.

Повик за блокирање: 116116
За да ги блокирате дебитните и кредитни картички, како и лични карти, на пр. ако се биле украдени или изгубени.