Architektonická procházka Brnem Dost bylo funkcionalismu

Ačkoli je Brno druhým největším městem republiky, a množství stavební produkce tomu odpovídá, z jisté provinčnosti architektonické tvorby, pevně zakořeněné v meziválečné minulosti, se zatím odpoutává pomalu.

V porevoluční éře města poslušně opakované odkazy a navazování nejúspěšnějších brněnských architektů na fenomén zdejšího prvorepublikového funkcionalismu se v posledních letech stávají méně prvoplánovými. Se začátkem nového tisíciletí se v Brně pomalu začínají prosazovat autonomnější soudobé stavby a intervence, které by rády čerpaly inspiraci spíše z aktuální architektonické tvorby ve světě a vlastní invence autorů.

Přítomnost architektonického dědictví minulosti je však zřejmá nejen v množství rekonstrukcí a dostaveb původních domů. Oblíbenými motivy stále zůstávají zdrženlivost, neokázalost a přísnost, velmi často je zdůrazňována výjimečnost okolí stavby spíše než výjimečnost stavby samé. Pod takto demonstrovanou pokorou se možná skrývá fakt, že soudobé brněnské architektonické tvorbě stále chybí více sebevědomí. Některé z vybraných realizací vděčí za svůj vznik veřejným architektonickým soutěžím, všechny osvíceným klientům.

Obnova Jurkovičovy vily

Jana Nečase 2, Brno
49°12'23.774"N, 16°34'33.567"E
TRANSAT architekti, 2010
 
  • Jurkovičova vila Foto: Studio TOAST
  • Jurkovičova vila Foto: Studio TOAST
  • Jurkovičova vila Foto: Studio TOAST
  • Jurkovičova vila Foto: Studio TOAST
  • Jurkovičova vila Foto: Studio TOAST
  • Jurkovičova vila Foto: Studio TOAST
  • Jurkovičova vila Foto: Studio TOAST
  • Jurkovičova vila Foto: Studio TOAST

Vlastní dům architekta Jurkoviče z roku 1906 je ukázkou autorovy interpretace principů anglického hnutí Arts and Crafts a slovanských lidových motivů. Projekt obnovy si klade za cíl vytvořit nový komunitní prostor v převážně vilové části města. Kromě renovace dochovaného došlo také k soudobým zásahům a novým interpretacím nedochovaného. Přibyla nová skleněná mozaika ve vstupním průčelí (Josef Bolf), návštěvnické centrum, badatelna, expozice a lá Sol LeWitt (Ateliér Štěpán) a komunikační propojení (rampa a výtah). Rámec celé stavby tvoří veřejně přístupná zahrada.

Rekonstrukce a dostavba hvězdárny a planetária

Kraví hora 2, Brno
49°12'14.976"N, 16°35'1.958"E
Rudiš – Rudiš architekti, 2011
 
  • Rekonstrukce a dostavba hvězdárny a planetária Foto: Filip Šlapal
  • Rekonstrukce a dostavba hvězdárny a planetária Foto: Filip Šlapal
  • Rekonstrukce a dostavba hvězdárny a planetária Foto: Filip Šlapal
  • Rekonstrukce a dostavba hvězdárny a planetária Foto: Filip Šlapal
  • Rekonstrukce a dostavba hvězdárny a planetária Foto: Filip Šlapal
  • Rekonstrukce a dostavba hvězdárny a planetária Foto: Filip Šlapal
  • Rekonstrukce a dostavba hvězdárny a planetária Foto: Filip Šlapal

Neokázale prezentovaná obnova hvězdárny a planetária částečně adaptuje původní objekty z let 1949–1991 a vytváří nové vazby dostavěného celku s okolním parkem a s výhledy na město. Střední část původního domu byla nahrazena dostavbou se vstupní halou a přibyla také nová část za velkým planetáriem. Celý dům s výraznými kupolemi stávajících planetárií byl sjednocen fasádním pláštěm ze stříbrných kazet z perforovaného plechu, jehož členění odkazuje ke grafické abstrakci lesa. Novým ústředním prvkem interiéru je třípatrová grafická plocha stěny hlavního schodiště.

Rekonstrukce a dostavba rekreačně sportovního areálu Kraví hora

Kraví hora 1, Brno
49°12'5.788"N, 16°35'7.822"E
DRNH architektonická kancelář, 2004
 
  • Rekonstrukce a dostavba rekreačně sportovního areálu Kraví hora Foto: Barbora Ponešová
  • Rekonstrukce a dostavba rekreačně sportovního areálu Kraví hora Foto: Barbora Ponešová
  • Rekonstrukce a dostavba rekreačně sportovního areálu Kraví hora Foto: Barbora Ponešová
  • Rekonstrukce a dostavba rekreačně sportovního areálu Kraví hora Foto: Barbora Ponešová
  • Rekonstrukce a dostavba rekreačně sportovního areálu Kraví hora Foto: Barbora Ponešová
  • Rekonstrukce a dostavba rekreačně sportovního areálu Kraví hora Foto: Barbora Ponešová
  • Rekonstrukce a dostavba rekreačně sportovního areálu Kraví hora Foto: Barbora Ponešová


Novostavba krytého bazénu je citlivě vsazena do svahu původního areálu z přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Hmota objektu je zapuštěna do terénu provozním zázemím z pohledového betonu, vlastní bazén je na snížené terase navazující na stávající venkovní koupaliště. Použitím vnitřních skleněných příček a zábradlí bylo dosaženo odlehčení interiéru a jeho otevření se výhledům na panorama města, kterému je podřízen i přelivový systém nových bazénů. Exteriér horního vstupního podlaží je přistíněn charakteristickými slunolamy z horizontálních dřevěných lamel.


Informační centrum Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity

Kotlářská 2, Brno
49°12'12.211"N 16°35'51.619"E
Architektonická kancelář Radko Květ, 2006
 
  • Informationszentrum der Naturwissenschaftlichen Fakultät der Masaryk-Universität Foto: Libor Teplý
  • Informationszentrum der Naturwissenschaftlichen Fakultät der Masaryk-Universität Foto: Architektonická kancelář Radko Květ
  • Informationszentrum der Naturwissenschaftlichen Fakultät der Masaryk-Universität Foto: Anna Pecková
  • Informationszentrum der Naturwissenschaftlichen Fakultät der Masaryk-Universität Foto: Libor Teplý
  • Informationszentrum der Naturwissenschaftlichen Fakultät der Masaryk-Universität Foto: Libor Teplý
  • Informationszentrum der Naturwissenschaftlichen Fakultät der Masaryk-Universität Foto: Anna Pecková
  • Informationszentrum der Naturwissenschaftlichen Fakultät der Masaryk-Universität Foto: Architektonická kancelář Radko Květ

Dostavba informačního centra přemosťuje stávající aulu a objekt učeben z roku 1970. Původní objekty jsou přiznány plnými hmotami ve skleněné severní fasádě, za níž se nachází vstupní hala a studovny orientované do botanické zahrady. Uvnitř domu vzniklo atrium s původním vzrostlým bukem. Nejvýraznějším prvkem stavby je příhradový vazník přemostění, které je vysunuté ve formě oplechovaného boxu přes stávající objekt do ulice Veveří. Všechny plné části budovy měly porůst popínavými rostlinami, což se zatím bohužel nezdařilo.

Knihovna Filozofické fakulty Masarykovy univerzity

Arne Nováka 1, Brno
49°12'1.491"N 16°35'50.910"E
Kuba & Pilař architekti, 2001
 
  • Bibliothek der Philosophischen Fakultät der Masaryk-Universität  Foto: Filip Šlapal
  • Bibliothek der Philosophischen Fakultät der Masaryk-Universität  Foto: Filip Šlapal
  • Bibliothek der Philosophischen Fakultät der Masaryk-Universität  Foto: Filip Šlapal
  • Bibliothek der Philosophischen Fakultät der Masaryk-Universität  Foto: Filip Šlapal
  • Bibliothek der Philosophischen Fakultät der Masaryk-Universität  Foto: Filip Šlapal
  • Bibliothek der Philosophischen Fakultät der Masaryk-Universität  Foto: Filip Šlapal
  • Bibliothek der Philosophischen Fakultät der Masaryk-Universität  Foto: Filip Šlapal

Skleněný hranol s pohledově přiznanými železobetonovými konstrukcemi, variabilními velkoprostorovými čítárnami a kruhovým světlíkem s hlavním schodištěm je první porevoluční realizací v Brně vzešlou z veřejné architektonické soutěže. K ústřední hmotě knihovny je připojen kubus hlavního vstupu s horizontální nástupní rampou a vertikála únikového schodiště. V průběhu projekčních prací byl dům opatřen vertikálními lamelami z dubového dřeva, které vytváří jeho charakteristický minimalistický exteriér a kontemplativní atmosféru vnitřních prostorů. Součástí návrhu byla i úprava zahrady vnitrobloku.

Bistro FRANZ

Veveří 14, Brno
49°11'58.283"N, 16°36'9.472"E
Hrdina, 2011
 
  • Bistro FRANZ Foto: Vladimír Novotný, Kiva Foto
  • Bistro FRANZ Foto: Vladimír Novotný, Kiva Foto
  • Bistro FRANZ Foto: Vladimír Novotný, Kiva Foto
  • Bistro FRANZ Foto: Vladimír Novotný, Kiva Foto
  • Bistro FRANZ Foto: Vladimír Novotný, Kiva Foto


V přízemí skvělého secesní domu, postaveného Františkem Pavlů roku 1903, bylo na konci roku 2011 otevřeno sofistikované bistro Franz. Zevnitř sytě červené uliční výkladce rámují zatím poslední realizaci Martina Hrdiny, který již dříve obohatil brněnskou interiérovou architekturu o kavárny Tungsram, Leporelo, Alfa nebo Art. Částečné odkrytí původních omítek v kombinaci s novými cementovými stěrkami, bílými palubkovými obklady a mobiliářem ve dřevě, chromu a výrazných barvách integrálně doplňuje grafický design loga a tiskovin od téhož autora.

Butik DNB

Veselá 4, Brno
49°11'40.924"N, 16°36'25.056"E
muon, 2008
 
  • Butik DNB Foto: Michal Ureš
  • Butik DNB Foto: Michal Ureš
  • Butik DNB Foto: Michal Ureš
  • Butik DNB Foto: Michal Ureš

Interiér butiku módní návrhářky Denisy Nové odhaluje tělo funkcionalistického domu v jeho naturalistické kráse. Odstraněním pozdější typizované dlažby, veselých nátěrů stěn a unifikovaného stropního podhledu došlo k archeologickému odkrytí nosných železobetonových konstrukcí s otisky dřevěného bednění. Podlaha byla nahrazena průmyslovou stěrkou, veškeré technologické rozvody jsou přiznány, některé závěsy bývalého podhledu zůstaly ponechány k zavěšení modelů. Provozní zázemí je ukryto za šikmo posazenou posuvnou stěnou. Vybavení butiku tvoří pouze mobilní lavice z neopracovaných fošen.

Hudebně dramatická laboratoř JAMU

Orlí 19, Brno
49°11'38.871"N, 16°36'43.876"E
Archteam, 2012 (ve výstavbě)
 
  • Hudebně dramatická laboratoř JAMU  Vizualizace: Archteam, MISS3
  • Hudebně dramatická laboratoř JAMU  Vizualizace: Archteam, MISS3
  • Hudebně dramatická laboratoř JAMU  Vizualizace: Archteam, MISS3
  • Hudebně dramatická laboratoř JAMU  Foto: Jakub Kopec
  • Hudebně dramatická laboratoř JAMU  Foto: Jakub Kopec

Třetí stavba v Brně realizovaná po veřejné architektonické soutěži (po knihovně FF MU a paláci Omega od Kuby s Pilařem). Dům je členěn na dvě kontrastní hmoty, dvoupodlažní foyer orientované výrazným pásovým oknem do ulice a ve vnitrobloku dominující kubus s kavárnou, divadelním sálem, učebnami a zkušebnami.

Vyšší část by měla porůst popínavkou a navázat tak na zahradu vnitrobloku, nově zpřístupněnou přes venkovní vestibul veřejnosti. V současnosti je dům ve výstavbě a je tak možno spatřit jeho unikátní ocelobetonovou konstrukci, která bude skryta pod venkovními a akustickými obklady.

Polyfunkční dům s ateliérem

Kamenná 13, Brno
49°11'4.636"N, 16°35'36.463"E
Fránek Architects, 2005
 
  • Polyfunkční dům s ateliérem Foto: Ester Havlová
  • Polyfunkční dům s ateliérem Foto: Ester Havlová
  • Polyfunkční dům s ateliérem Foto: Ester Havlová
  • Polyfunkční dům s ateliérem Foto: Ester Havlová
  • Polyfunkční dům s ateliérem Foto: Ester Havlová
  • Polyfunkční dům s ateliérem Foto: Ester Havlová
  • Polyfunkční dům s ateliérem Foto: Ester Havlová
V sebevědomém domě, vznikajícím svépomocí deset let, se nachází suterénní mezonetový ateliér architekta a čtyři nadzemní podlaží pronajímatelných ploch (ve dvou posledních měl být původně stavebníkův mezonetový byt). Stavba se otevírá prosklenými plochami průčelí do ulice a do dvora, z kompaktní hmoty domu měkce vystupuje zaoblený objem hlavního schodiště, k němuž je prolomen vertikální zářez s hlavním vstupem. Absolutní výška domu je totožná s výškou vily v zahradě za domem, po vile Tugendhat absolutně nejvýjimečnější brněnské stavby pro individuální bydlení.

Obnova lesoparku v Novém Lískovci

Raisova, Brno
49°10'57.461"N, 16°33'27.151"E
Ateliér Štěpán, 2011
 
  • Obnova lesoparku v Novém Lískovci Foto: Petr Drápal
  • Obnova lesoparku v Novém Lískovci Foto: Vanda Štěpánová
  • Obnova lesoparku v Novém Lískovci Foto: Vanda Štěpánová
  • Obnova lesoparku v Novém Lískovci Vizualizace: Ateliér Štěpán
  • Obnova lesoparku v Novém Lískovci Foto: Petr Drápal
  • Obnova lesoparku v Novém Lískovci Foto: Petr Drápal

Lesopark nad městem, založený pro potřeby blízkého sanatoria již před první světovou válkou, dosáhl největšího rozkvětu za první republiky. Po šedesáti letech chátrání byla v roce 2011 dokončena další etapa jeho revitalizace, na kterou snad v budoucnu navážou novostavby šikmé věže nebo příhradové lávky pro pěší. Kromě probírky a výsadby porostů proběhla rekonstrukce cest a adaptace chátrajících objektů pro nové potřeby. Původní funkcionalistická rozhledna slouží spíše jako altán s pítkem a příležitostnou vyhlídkou (po domluvě) nebo dříve koupací bazén byl přeměněn na mělký bazének s posezením.