Dhjetë vjet PASCH
Formulë sekrete Goethe-së

2.000 shkolla, 600.000 nxënës dhe një rrjet i lulëzuar: Iniciativa PASCH është kthyer dhjetë vjeç. Një histori suksesi.
 

Johannes Ebert është pak nervoz kur merr podium. Jo, jo për shkak të fjalës së tij, si Sekretari i Përgjithshëm i Institutit Goethe ka natyrisht rutinë. Por ai premtoi të voziste më vonë me celularin PASCH, thotë Ebert. Dhe para udhëtimit me minibus, kështu që Ebert pretendon, ai atëherë ka respekt.

Por së pari, ajo është në Hilmar Hoffmann sallën e selisë së Institutit Goethe në Mynih, fëmija ditëlindjen për të nderuar këtë. Do të ketë dhjetë vjet. Quhet PASCH. Ose në emër të plotë: Iniciativa "Shkollat: Partnerët e së Ardhmes" (PASCH). Në vitin 2008, iniciativa u nis nga Zyra e Jashtme Federale. Qëllimi: një rrjet mbarëbotëror i shkollave partnere që veçanërisht nxisin mësimet gjermane dhe përcjellin imazhin modern të Gjermanisë. Dhe me këtë qëllim ishin Goethe-Institut dhe partnerin e saj, Agjencinë Qendrore për Shkollat ​​jashtë vendit, Shërbimin e Shkëmbimit Akademik gjermane dhe Shërbimi i Shkëmbimit arsimore të Sekretariatit të Konferencës së Përhershme, mjaft e suksesshme.
 Dikush tani mund të lehtë të emërojë një numër pak mbresëlënëse për të bërë këtë sukses pak më të qarta: 2,000 shkolla janë tashmë pjesë e rrjetit Pashkës, 600 prej të cilave janë të menaxhohen nga Goethe-Institut - në 120 vende të ndryshme. Në total, mbi 600.000 nxënës mësojnë gjermanisht në shkollat ​​PASCH, pesë përqind e të gjithë studentëve gjermanë në mbarë botën.

Por mund të lejohen gjithashtu që ata që kanë përjetuar suksesin të flasin drejtpërdrejt. Disa prej tyre erdhën në Mynih të premten në mëngjes për t'u përgëzuar. Ahshok Pandey, për shembull, drejtori i Shkollës Ndërkombëtare Ahlcon në Indi. Shkolla ishte një nga shkollat ​​e para PASCH ndonjëherë. Pandey kujton se si ata filluan dhjetë vjet më parë - me 20 studentë gjermanë dhe një mësues me kohë të pjesshme. Sot ka 600 nxënës dhe tre mësues me orar të plotë. Dhe është e mahnitshme se sa rrjedhshëm flasin studentët gjerman pas vetëm tre viteve të mësimit. Drejtor shkolle është që një teori: Instituti Goethe duhet të ketë një formulë të fshehtë për përvetësimin e gjuhës, ai beson.

Fenerë në peizazhin arsimor

Këta studentë janë të hapur për botën, "thotë Pandey. Katër nga ish-mbrojtësit e tij tani studiojnë vetë në Gjermani. Meghna Sreedar është një prej tyre, ajo erdhi edhe sot. Gruaja e re flet gjermanisht perfekt, ajo studion shkencën kompjuterike në LMU në Mynih. "Pa rrjetin PASCH, nuk do të isha në Gjermani për të studiuar," thotë ajo. Dhe kur flet për përvojat e saj PASCH, kjo tingëllon si më shumë se vetëm mësim i mirë i gjuhës: "Në klasë, ne gjithashtu zbuluam një kulturë të re".


Gelegenheit zum Austausch: PASCH-Alumni bei der Jubiläumsfeier (Foto: Cordula Flegel) Gelegenheit zum Austausch: PASCH-Alumni bei der Jubiläumsfeier | Foto: Cordula Flegel
Sekretari i Përgjithshëm Ebert gjithashtu ka kujtime shumë personale për fillimet e PASCH. Në atë kohë ai ishte ende kreu i rajonit të Evropës Lindore dhe Azisë Qendrore të Goethe-Institut dhe erdhi në Novosibirsk për të hapur një nga shkollat ​​e para PASCH - në minus 30 gradë. Jashtë. Në shkollë, nga ana tjetër, ai u godit menjëherë nga një lloj ngrohje dhe entuziazëm shumë i veçantë. PASCH entuziast. Ndoshta kjo është formula sekrete.

Sidoqoftë, Ebert është plotësisht i kënaqur. "PASCH është një histori suksesi që shumë partnerë kanë kontribuar," thotë ai. "Shkollat ​​janë bërë fenerë të rëndësishëm në peizazhin ndërkombëtar të arsimit".

Dhe në fund kjo e bën atë të qartë kënaqësi, pasi ai ulet në PASCH celular dhe kontrollon minibus me një honking zë të lartë një herë rreth bllokut. "Stacioni tjetër: Bon" është në shenjën e xhamit. Celulari do të ndalet në 30 qytete deri në fund të vitit dhe do të paraqesë iniciativën - në disponim për dhjetë vitet e ardhshme. Kush dëshiron të shkojë pothuajse: Ju lutemi merrni në!

-db-