Домашар-да се учи германски дома - Goethe-Institut Северна Македонија

Брз пристап:

Оди директно на содржината (Alt 1) Оди директно до главната навигација (Alt 2)
Claim Goethe Institut Claim Goethe Institut

Северна Македонија

Illustration einer Frau und eines Mannes vor dem ComputerIllustration: Tobias Schrank © Goethe-Institut

Домашар-да се учи германски дома

Deutsch für dich Foto: Shutterstock.com, Rawpixel.com

ГЕРМАНСКИ ЗА ТЕБЕ

Во заедницата „Германски за тебе“ ќе најдете многу вежби (ниво А1-C1) за бесплатно учење германски. Учениците тука можат меѓусебе да си разменуваат  исксуства во групи или форуми

Deutsch am Arbeitsplatz © Syda Productions / Shutterstock.com

ГЕРМАНСКИ НА РАБОТНОТО МЕСТО

Вежбајте германски за Вашата професија со вежби на степените од А1 до В2. Во интервјуата и филмовите ќе дознаете повеќе за работното секојдневие во Германија.

Mein Weg nach Deutschland Foto (Ausschnitt): © Flo Karr / Unsplash

МОЈОТ ПАТ КОН ГЕРМАНИЈА

На веб-страната мигрантите наоѓаат видеа, јазични вежби (ниво А1-Б2) и практични информации за Германија, кои ќе им го олеснат доаѓањето во Германија.

Deutschland #nofilter © Omar Sotillo Franco/Unsplash, bearbeitet von Goethe-Institut

Германија #безфилтер

Што готвам, кога на крајот на месецот е празен фрижидерот? Покрај тоа, како го спасувам светот? И како да ги преживеам студиите? Онлајн-магазинот „Германија #безфилтер“ нуди совети, необичности и духовити приказни за животот во Германија.

Карта за Берлин © Goethe-Institut

Карта за Берлин

Шест кандидати, два тима, една цел: Берлин. На своето патување низ Германија, шестмина млади изучувачи на германскиот јазик од цел свет мора да совладаат возбудливи предизвици.

24h Deutsch – Deutsch lernen mit Ida Foto: Kandismedia

УЧЕТЕ ГЕРМАНСКИ СО ИДА

YouTube-каналот „24h Deutsch“ ги носи гледачите на патување низ еден типичен ден во Германија. Секое продолжение се однесува на тема за учење германски: од брзозборка преку проколнување, па сè до конјунктив 2 (ниво А2/Б1).

Нашата улица © Goethe-Institut

Нашата улица

Откријте кој живее или работи тука и вежбајте германски јазик.


Апликации – iOS и Android

ТРЕНЕР ПО ГЕРМАНСКИ A1

Како се брои на германски? Како се викаат намирниците? Како се кажува времето на германски? Во 10 поглавја можете да ги вежбате зборовите и структурите за темите од секојдневието.

Градот на зборовите © Goethe-Institut

Градот на зборовите

Новата апликација за учење ги води оние што учат германски јазик низ еден „Град на зборови“. Преку интерактивна размена со другите играчи, апликацијата нуди вокабулар на ниво А1/А2. Апликацијата може бесплатно да се преземе.