Брз пристап:

Оди директно на содржината (Alt 1) Оди директно до главната навигација (Alt 2)
Claim Goethe Institut Claim Goethe Institut

Северна Македонија

Freiraum

Со проектот Freiraum (Сфери на слободата) сакаме да истражиме како стојат работите со слободата во градовите во Европа. Кои прашања произлегуваат кога граѓаните, научниците и културните работници локално размислуваат за поимот „слобода“? Кои проблеми може да се препознаат во градот?

Повеќе...
 

Простори на слободата: Меѓу Скопје и Копенхаген © Контрапункт

Простори на слободата: Меѓу Скопје и Копенхаген

Проектот „Freiraum“ е замислен да биде еден вид  огледало на Европа, со имагинација и емпатија да се почуствува како им е на другите. Кои се проблемите на луѓето во европските градови?
Дел од овој голем проект е и Скопје, благодарение на Контапункт асоцијација за развој на критичка теорија, социо-културен активизам и современи културни практики. Тие воспоставија врска помеѓу Скопје и Копенхаген.
 

Freiraum #СКОПЈЕ- Нашиот филм

Слободата е ризик. Но таа е оној потребен ризик, во кој ако не се нурнеме беспрекорно, никогаш нема да го осознаеме нејзиното значење.Слободата е оној хоризонт на копнежот, без кој човекот ја губи својата основна функција на мислечко битие кое се застапува за правда, солидарност, заедништво, еднаквост...
 

Gebäude der Freiheit © Colourbox

Зградата на општеството

Слободата може да се интерпретира на многу начини и во многу контексти. Во поедноставената дефиниција, слободата е отсуство на репресија. Но, репресијата може да биде физичка, групна, психолошка итн. Јас би сакала да се фокусирам на начинот на кој јас ја чувствувам слободата и нејзиното отсуство во Македонија како нејзин граѓанин.

Од Лура Положани