Брз пристап:

Оди директно на содржината (Alt 1) Оди директно до главната навигација (Alt 2)
Claim Goethe Institut Claim Goethe Institut

Северна Македонија

Freiraum

Со проектот Freiraum (Сфери на слободата) сакаме да истражиме како стојат работите со слободата во градовите во Европа. Кои прашања произлегуваат кога граѓаните, научниците и културните работници локално размислуваат за поимот „слобода“? Кои проблеми може да се препознаат во градот?

Ново од општество и култура

Глобализација на солидарноста Фотографија (детаљ): © Adobe

Глобализација на солидарноста

Справувањето со пандемијата бара многу од нас. Сепак, прашањето е: Колку сме отворени да научиме нешто од тоа – и кои поуки ќе ги извлечеме? Зошто токму земјите-членки на ЕУ би требало да станат Европа на солидарноста.

Може да помине или мора да се фрли? Фотографија (детаљ): © Сирплус

Може да помине или мора да се фрли?

Во Германија, скоро 13 милиони тони храна завршуваат во отпад секоја година. Министерството за храна и земјоделство сака да го преполови отпадот од храна во Германија до 2030 година. Приватните иницијативи уште поодамна се занимаваат со оваа тема.

Да го компензираме јаглерод диоксидот и сѐ ќе биде добро? Фотографија (детаљ): © Адобе

Да го компензираме јаглерод диоксидот и сѐ ќе биде добро?

Понудувачите за компензација на јаглерод диоксид ветуваат дека ќе ги неутрализираат емисиите предизвикани од поединци - на пр., од авионски патувања - со донации во климатски проекти. Но со тоа нема ли да ја смириме само нашата лоша совест?

Други статии