Брз пристап:
Оди директно на содржината (Alt 1)Оди директно до секундарната навигација (Alt 3)Оди директно до главната навигација (Alt 2)

Актуелна информација: корона

Со строго придржување кон пропишаните превентивни мерки, Гете-институт Скопје во следните недели постепено ќе ги отвора своите врати.
Од 01.06.2020 нема да бидеме тука за Вас само онлајн, туку повторно и во институтот. Посетата на Гете-институт Скопје сепак е можна само по личен договор за термин и првично само за подигнување на сертификати од испит.
 

Corona - Aktuelle Informationen © Goethe-Institut/Getty Images

ИНФОРМАЦИИ И напомена за безбедност ЗА НАШИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ

Гете-институт Скопје ги намалува ризиците на инфекција со Ковид-19 преку бројни мерки.
Нашиот тим ги почитува указите и мерките на заштита на надлежните институции и Германската амбасада во Скопје меѓу другото со редовно миење раце, регулирање на оддалеченост, употреба на дезинфекциони средства и маски за лице при контакт со посетители.

При вашата посета Ве молиме:
  • на закажаниот термин  во Гете-институт Скопје дојдете сами, бидејќи на вашата придружба од безбедносни причини не смееме да и обезбедиме пристап до нашите простории.
  • понесете сино пенкало  и почитувајте ги указите на нашите вработени како и постерите и пиктограмите, кои ги поставивме за ваша безбедност.
  • пред влегување во институтот, еден од нашите вработени од сигурносни причиниќе ја измери Вашата телесна температура. Би сакале да Ви напоменеме, дека  при телесна температура над 37,3 степени нема да смеете да влезете во Гете-институт Скопје.
  • земете предвид дека мора да носите заштитна маска за лице во институтот, да ги дезинфицирате рацете на влезот и да оддржувате 2 м растојание до другите лица.
  • нашите простории се дезинфицираат редовно, а површините се дезинфицираат по секое користење. Исто така, за заштита од инфекции нашите простории редовно се проветруваат, а воздухот се филтрира. Седење и користење на тоалетите од сигурносни причини не е дозволено.

Сите неопходни информации за нашите курсеви, испити и културни понуди се достапни онлајн. Исто така може директно онлајн да се пријавите за курс или испит. Доколку сепак имате прашања, ќе Ве советуваме по телефон или по меил. Затоа во овој период личната посета на Гете-институт не е потребна исто така и за Ваша сопствена безбедност. 

важни информации

Дали сакате да го подигнете Вашиот сертификат? Тогаш може да закажете термин по маил info-skopje@goethe.de или едноставно да ни се јавите. Ве молиме дојдете точно на време и почитувајте ги нашите мерки за заштита и со тоа се заштитувате себе си и другите.
Ќе ги информираме лично сите учесници, кои се пријавени во термините за испити кои беа откажани заради вонредната ситуација за новиот термин за испит. Овие учесници не мораат да се пријават за нов термин. Сите останати термини за испит ќе ги објавиме на нашата веб-страна, штом ќе бидат утврдени.
Ве молиме имајте во предвид, дека не постои брзање за пријава на испит. Визното одделение на Германската амбасада во Скопје е сеуште затворено. Во моментов не се поднесува барање за виза.
Нашите курсеви по германски јазик моментално се одржуваат во онлајн-формат. На нашата веб-страна ќе ги најдете сите актуелни информации. За прашања во врска со курсевите по германски јазик Во стоиме на располагање на info-skopje@goethe.de
Секако Ви стоиме на располагање за прашања околу учењето германски јазик или живеењето и работата во Германија. Сите актуелни информации ќе ги најдете на нашата веб-страна каде можете да најдете и бесплатни материјали за учење како и информативни материјали. Со задоволство Ви стоиме на располагање и телефонски. Резервирајте едноставно термин по меил  на info-skopje@goethe.de
Обуките за наставници во Гете-институт, од 12.03.2020 за одреден период ќе се прилагодат во онлајн- обуки. Секој учесник ќе биде лично известен. Доколку имате прашања, повелете обратете се на:
bkd-skopje@goethe.de
Дел од нашите културни настани се заменети или дополнети со иновативни онлајн-формати. Информирајте се на нашата веб-страна или на социјалните медиуми за нашата понуда.
Настаните со присуство се одложуваат до идни датуми. Некои настани за жал ќе мора да се откажат. На нашата веб-страна секогаш ќе најдете актуелни информации.

Онлајн учење, читање, информирање

Учење германски јазик онлајн

Преку курс од далечина на Гете-институт индивидуално одредете, кога и каде сакате да учите.

Deutsch für dich Foto: Shutterstock.com, Rawpixel.com

goethe.de/deutschfuerdich
Deutsch für dich

In der Community „Deutsch für dich“ findest du viele Übungen zum kostenlosen Deutsch lernen und kannst dich mit anderen Mitgliedern austauschen.

ГЛЕДАЈТЕ НАД 100 ГЕРМАНСКИ ФИЛМОВИ ОНЛАЈН

На нашата платформа за електронски медиуми, Onleihe, бесплатно стојат на располагање над 100 германски филмови, меѓу кои има филмски класици и актуелни продукции.

За деца и млади
#Заменскапрограма

Дома е досадно? Тука ви претставуваме низа возбудливи прилози, кои можете да ги откриете удобно од каучот. Играње, слушање, читање, тестирање на знаењето - раскликајте!
 

Illustration einer Frau und eines Mannes vor dem Computer Illustration: Tobias Schrank © Goethe-Institut

Домашар – учење германски дома

Да се учи од каучот: едноставно да се учи германски јазик од својот дом со нашите дигитални совети, интерактивни вежби и игри.