Брз пристап:

Оди директно на содржината (Alt 1) Оди директно до главната навигација (Alt 2)
Claim Goethe Institut Claim Goethe Institut

Северна Македонија

Натпревари и настани

Да се активираат учениците и ученичките е една од најважните, а некогаш и најтешка задача на секоја наставничка, односно наставник. Затоа Гете-институт Северна Македонија состави низа понуди на културни настани и натпревари, кои треба да Ви помогнат да ги мотивирате Вашите ученици и ученички за да учењето германски јазик им биде забавно и да им предизвикува задоволство.

MINT © Colourbox

Видео-натпревар: МИНТ во мојот живот

Математиката, биологијата, хемијата или физиката се застапени во речиси секој феномен од секојдневието. Формирајте тим од двајца. Изберете заедно некое возбудливо прашање и работете како истражувачки и истражувачи. Презентирајте ги резултатите од вашето истражување на креативен начин во видео.
Победничкиот тим ќе добие стипендии за четиринеделен престој во Германија.

 

ВСЕЛЕНА.ЧОВЕК.ИНТЕЛИГЕНЦИЈА.

Врвно истражување во Германија, приспособено за млади изучувачи на германскиот јазик во интерактивна патувачка изложба во пет големи тематски подрачја:
Вселена | Историја на човештвото | Мозок | Антропоцен | ВИ.

Есеј & Видео натпревар за млади

Се интересираш за Германија, за германскиот јазик и култура? Германски јазик е еден од твоите омилени училишни предмети? Тогаш учествувај на нашиот натпревар Есеј & Видео натпревар и освој тринеделен јазичен престој на Гете-институтот во Минхен! 
 

меѓународна олимпијада по германски јазик 2022

Од 25 јули до 5 вгуст 2022, во Хамбург ќе се одржи Меѓународната олимпијада по германски јазик. Над 100 учесници од цел свет кои се на возраст од 14-17 години ќе се сретнат во Германија за да си ги одмерат знаењата по нивниот омилен странски јазик.