Иницијатива „Училишта: Партнери на иднината“

 • Иницијатива „Училишта: Партнери на иднината“ © Kai Uwe Oesterhellweg
 • Иницијатива „Училишта: Партнери на иднината“ © Kai Uwe Oesterhellweg
 • Иницијатива „Училишта: Партнери на иднината“ © PASCH-net
 • Иницијатива „Училишта: Партнери на иднината“ © Kai Uwe Oesterhellweg
 • Иницијатива „Училишта: Партнери на иднината“ © Keller
 • Иницијатива „Училишта: Партнери на иднината“ © PASCH-net
 • Иницијатива „Училишта: Партнери на иднината“ © Jens Sauerbrey

Иницијативата „Училишта: Партнери на иднината“ (PASCH) поврзува мрежа од повеќе од 2.000 училишта ширум светот со особена врска со Германија. Гете-институт поддржува околу 600 партнерски училишта во рамки на националните образовни системи во преку 100 земји.

Во февруари 2008 г. Министерството за надворешни работи на Германија ја започна иницијативата „Училишта: Партнери на иднината“ (PASCH). PASCH ја координира Министерството за надворешни работи, а ја спроведува заедно со Централата за образование во странство, Гете-институт, Германската служба за академска размена и Педагошката служба за размена на Конференцијата на министрите за образование и култура.

Водечки мисли и цели

Организацијата на PASCH ја одредуваат четири водечки мисли:
 • перспективи преку образование
 • проширување на хоризонтите преку повеќејазичност
 • пристап до јазик и образование и
 • заедничко справување со идните проблеми како меѓународна заедница за учење